מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהערה לא מאירה- היא מזיקה

הערה לא מאירה- היא מזיקה

הערות מההורים לגבי המשקל של בתם וגם הרגלי הדיאטה שלהם, עלולים לעודד הפרעות אכילה בבת


נערות שקיבלו עידוד מהאם לעשות דיאטה סבלו פי 2 יותר מבולמוסי אכילה ופי 5 מניסיונות שליטה קיצוניים במשקל (צילום: אתר panthermedia)
נערות שקיבלו עידוד מהאם לעשות דיאטה סבלו פי 2 יותר מבולמוסי אכילה ופי 5 מניסיונות שליטה קיצוניים במשקל (צילום: אתר panthermedia)

 

הערות מצד ההורים שמתמקדות במשקל של בנותיהן, דיאטות של ההורים והקנטות מצד בני המשפחה, עלולות לתרום להתפתחות של הפרעות אכילה אצל נערות מתבגרות. כך עולה ממחקר חדש.

 

חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה שבארצות הברית ביקשו לשפוך אור על הנזקים הפוטנציאלים שעלולים לעודד ההורים אצל בתם המתבגרת, סביב דימוי הגוף והרגלי האכילה שלה. הם מצאו קשר בין הערות שנאמרות, במיוחד על ידי האם, לבין התפתחות התנהגויות הקשורות להפרעות אכילה.

 

במסגרת המחקר נאסף מידע על 365 נערות, רובן היו בעבר בעלות משקל עודף. נמצא שכ – 45% מהנערות דיווחו שאימן עודדה אותן לעשות דיאטה. הנערות שקיבלו עידוד מהאם לעשות דיאטה, סבלו פי 2 יותר מסימפטומים של בולמוסי אכילה ופי 5 יותר מניסיונות שליטה קיצוניים במשקל, בהשוואה לנערות שאימן לא עודדה אותן לדיאטה. ניסיונות לשליטה במשקל כללו נטילת כדורי דיאטה, שימוש במשלשלים והקאות יזומות לצורך ירידה במשקל.

 

כ – 2/3 מהנערות דיווחו שאימא שלהן בעצמה עשתה דיאטות או דיברה על המשקל שלה. כ – 40% דיווחו שאביהן עשה דיאטה או דיבר על המשקל שלו.

 

אמהות ששומרות על דיאטה נקשרו לשימוש מוגבר בהתנהגויות קיצוניות לא-בריאות לשליטה על המשקל בקרב הבנות. אמהות שדיברו על המשקל של עצמן, נקשרו עם הפרעת אכילה בולמוסית ושימוש מוגבר בהתנהגויות קיצוניות לשליטה על המשקל.

 

מסתבר שהקנטות מצד המשפחה בנושא המשקל נפוצות בבתים של נערות מתבגרות. כ – 58% מהנערות דיווחו על עקיצות על-ידי בני משפחה בנוגע למשקלן בשנים האחרונות. נערות במשקל עודף כמובן סבלו יותר מהקנטות. הקנטות כאלה נמצאו קשורות לחוסר שביעות רצון מהגוף, בולמוסים וניסיונות קיצוניים ולא בריאים לשליטה במשקל.

 

החוקרים ממליצים להורים להימנע מדיונים לגבי המשקל של ילדיהם או שלהם עצמם, להימנע מלעודד דיאטות בצורה ישירה או עקיפה ומהקנטות לגבי משקל. לדבריהם, ייתכן שהורים המודאגים מעודף המשקל של ילדם מנסים לעודד לדיאטה מתוך כוונה טובה, אך הם חייבים לדעת ששיח על דיאטות ומשקל עלול להיות דווקא בעל השלכות הרסניות על בריאות הילד. במקום זה ההורים צריכים להתמקד בשינויים שאפשר לעשות באווירה המשפחתית והביתית בכדי לתמוך באכילה בריאה, פעילות גופנית ובריאות נפשית.

 

 

Journal of Adolescent HealthVolume 47, Issue 3, September 2010, Pages 270-276
 


תרגמה וערכה: מיכל אפק