מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעות אכילה אצל מתבגרות מרמזות על בעיות נפשיות

הפרעות אכילה אצל מתבגרות מרמזות על בעיות נפשיות

מחקר חדש שנערך בארה"ב מראה שבני נוער ומתבגרים סובלים מהפרעות אכילה כמעט במידה שווה למבוגרים, ולרב המתבגרים יש לפחות הפרעה פסיכיאטרית אחת נוספת, כולל מחשבות אובדניות.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שיעורי הפרעות האכילה אצל מתבגרים נמוכים רק במעט בהשוואה להפרעות אכילה בקרב מבוגרים, ולרב המתבגרים אשר סובלים מהפרעת אכילה יש גם לפחות הפרעה פסיכיאטרית אחת נוספת.
המתבגרים נוטים לפנות לקבלת עזרה עבור התחלואה הפסיכיאטרית הנלוות, אך מרביתם לא מקבלים טיפול בשל הפרעת האכילה. כך עולה ממחקר חדש שנערך בארה"ב ופורסם לאחרונה ב – Archives of General Psychiatry.

 

מחקרים באוכלוסיה מבוגרת מציעים ששיעורי האנורקסיה והבולמיה נעים בין 0.5% ל – 1% ומ-0.55 ל – 3% בהתאמה. הפרעת אכילה בלתי ספציפית, כולל הפרעת אכילה בולמוסית, נמצאה אף בשיעורים גבוהים יותר.

 

לעומת זאת השיעורים בקרב בני נוער פחות ברורים.

 

על כן צוות המחקר פנה אל מאגר מידע שקיים כחלק מסקר לאומי שנערך פנים אל פנים עם מדגם מייצג של בני נוער מכל המדינה וכלל 10,123 מתבגרים בגילאי 13-18.

 

בתוך המדגם הזה החוקרים בדקו את השכיחות של אנורקסיה, בולמיה והפרעת אכילה בולמוסית על פי ההגדרות של ה – DSM. כמו כן העריכו קטגוריה רחבה יותר של אנורקסיה והפרעת אכילה בולמוסית "תת – סיפית".

 

הממצאים:
1. השכיחות של אנורקסיה נרבוזה במהלך החיים היתה 0.3% ובטווח של שנה היתה 0.2%.
2. השיעורים של בולמיה היו 0.9% ו – 1.1% בהתאמה.
3. השיעורים של הפרעת אכילה בולמוסית היו 0.8% ו – 0.9% בהתאמה. השיעורים בקטגוריה הרחבה יותר של "תת-סף" היו 2.55 במהלך החיים ו – 1.1% בשנה.
4. השכיחות במהלך החיים של אנורקסיה בקטגוריה הרחבה של תת – סף היתה 0.8%.
5. לא היה מספיק מידע כדי לחשב שכיחות של תת- סף עבור בולימיה נרבוזה.


 

באופן מעניין, לא היה הבדל בין המינים באנורקסיה או בתת-סף של הפרעת אכילה בולמוסית. כן נמצא כי בנות סובלות יותר מבולימיה, הפרעת אכילה בולמוסית ותת – סף אנורקסיה.

 

עוד נמצא במחקר כי רב המשתתפים שדיווחו על הפרעת אכילה דיווחו גם על הפרעה פסיכיאטרית אחרת אשר מסווגת ב – DSM. ספציפית - 55.2% מהסובלים מאנורקסיה, 88% מהסובלים מבולימיה, 83.5% מהסובלים מהפרעת אכילה בולמוסית, 79.8% מאלה שעונים לאבחנה של תת סף אנורקסיה ו – 70.1% מאלה שעונים לאבחנה של תת – סף הפרעת אכילה בולמוסית.

 

גם ניסיונות, מחשבות ותוכניות אובדניות היו נפוצות. 2.3% בקרב אלה הסובלים מאנורקסיה דיחחו על תכנון אובדני ו – 53% מהסובלים מבולימיה דיווחו על מחשבות אובדניות.

 

רב המשתתפים אשר סובלים מהפרעת אכילה דיווחו כי פנו לקבלת עזרה בשלב כלשהו, אולם רק מיעוט מבני הנוער פנו לטיפול ספציפי להפרעת אכילה – בין 3.4% ל – 27.5%.

 

החוקרים הזהירו שהמדגם קטן מידי בכדי להסיק מסקנות של קשר סיבתי אולם הם סיכמו המחקר מספק מידע חשוב בנוגע למגפה של הפרעות אכילה בקרב בני הנוער בארה"ב.

 

 

 www.medpagetoday.com/Pediatrics/EatingDisorders/25233

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק