מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותהפרעת אכילה בולמוסית – גם גברים סובלים

הפרעת אכילה בולמוסית – גם גברים סובלים

הפרעת אכילה בולמוסית היא הרסנית באותה מידה בגברים ובנשים. למרות זאת, פחות גברים פונים לטיפול


הפרעה בולמוסית גובה מחיר כבד מגברים (צילום: Shutterstock)
הפרעה בולמוסית גובה מחיר כבד מגברים (צילום: Shutterstock)

 

מחקר חדש מצא כי הפרעת אכילה בולמוסית מזיקה לגברים באותו אופן בו היא מזיקה לנשים. למרות זאת, מספר הגברים הפונים לקבלת עזרה נמוך מהמספר המשוער של הגברים אשר סובלים מההפרעה.

 

הפרעת אכילה בולמוסית מאופיינת בהתקפי אכילה בלתי-נשלטים של מזון בכמויות גדולות תוך זמן קצר, בדומה לבולימיה נרבוזה, אך ללא התנהגות מפצה.

 

למרות שהפרעת האכילה קיימת בשכיחות גבוהה הן אצל נשים והן אצל גברים, מספר הגברים אשר נכללים במחקרים בנושא נמוך ולכן לא ברור בדיוק כיצד ההפרעה משפיעה על הבריאות הפיזית והנפשית ועל התפקוד היומיומי שלהם.

 

מחקר חדש שפורסם בירחון International Journal of Eating Disorders מצא כי הנזק הרפואי שנגרם כתוצאה מההפרעה חמור במידה שווה אצל גברים ואצל נשים, ובכל זאת מספר הגברים הפונים לקבלת עזרה בגינה נמוך לאין שעור בהשוואה לנשים.

 

הפרעת אכילה בולמוסית ידועה כקשורה למחלות אחרות כגון השמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת והפרעות פסיכיאטריות כגון דיכאון. אולם כאמור, מרבית הראיות המחקריות אודות ההשפעה של הפרעת אכילה בולמוסית מבוססות על מדגם של נשים, זאת מכיוון שבמרבית המחקרים שנעשים בנושא של הפרעות אכילה מגייסים נשים בלבד כנבדקות.

 

מכיוון שהפרעות אכילה נתפסת כבעיה "נשית" ישנה דאגה רווחת שגברים נוטים פחות לפנות לטיפול או שרופאים לא מזהים את ההפרעה אצל גברים.

 

במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת Wesleyan סקרו נתונים של 21,743 גברים ו – 24,608 נשים אשר השתתפו בסקר בריאות המבוסס על דיווח עצמי. הצוות ניתח את ההבדלים בקרב המשתתפים בנוגע להשמנת יתר, יתר לחץ דם, סוכרת, דיכאון, שומנים בדם ופגיעה באיכות העבודה.

 

התוצאות הראו שמתוך המדגם 1,630 גברים ו – 2,754 נשים נמצאו כסובלים מאכילה בולמוסית, שהוגדרה באנשים שדיווחו על בולמוס אכילה אחד לפחות בחודש האחרון. ההשפעה על הבריאות הפיזית והנפשית כתוצאה מאכילה בולמוסית נמצאה שווה בקרב שתי הקבוצות.

 

וההשפעות שנמצאו הן משמעותית. כך למשל, בקרב גברים עם הפרעת אכילה בולמוסית, שיעורי השמנת היתר עמדו על 64.3% בהשוואה ל- 29.5% בגברים ללא ההפרעה. שיעורי יתר לחץ דם עמדו על 29.1% בהשוואה לגברים ללא ההפרעה. שיעורי הנבדקים עם רמה גבוהה של שומנים בדם והתחלואה בסוכרת סוג 2 גבוהים גם הם בקרב הגברים עם בולמוסי האכילה. שיעורי הדיכאון והסובלים מרמת לחץ גבוהה היו יותר מכפולים בקרב הסובלים מההפרעה.

 

המחקר גם הראה שלהפרעה יש השפעה על הפרודוקטיביות בעבודה בקרב שני המינים, לכן החוקרים ממליצים שמעסיקים יתייחסו להפרעת אכילה בולמוסית כמזיקה בדיוק באותה מידה כמו לחץ ודיכאון.

 

החוקרים סיכמו ואמרו כי תת–הייצוג של גברים במחקרים אודות הפרעת אכילה בולמוסית לא משקף רמות נמוכות יותר של נזק פוטנציאלי אצל גברים בהשוואה לנשים. לדבריהם, מומלץ להשקיע מאמצים להגברת המודעות להשלכות הקליניות של ההפרעה אצל הגברים, כדי שיוכלו לפנות לאבחון וטיפול.

 

 

International Journal of Eating Disorders, 2011