מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותהקשר בין אומנות ומערכת עצבים מרכזית

הקשר בין אומנות ומערכת עצבים מרכזית

תמונות של גזע המוח וחוט השדרה מוסתרות בציוריו של מיכלאנג'לו


מבנים נוירואנטומיים בציוריו של מיכלאנג'לו (צילום: panthermedia)
מבנים נוירואנטומיים בציוריו של מיכלאנג'לו (צילום: panthermedia)

מחקר חדש של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס מראה כי בציוריו של מיכלאנג'לו, הצייר הנודע מהמאה ה-16, כנראה מוסתרים דימויים של גזע המוח וחוט השדרה. ממצאים אלו פורסמו בגיליון של העיתון היוקרתי Neurosurgery.

 

ידוע כי מיכלאנג 'לו ניתח גופות רבות בצעירותו, ואלה סייעו לו כנראה ביצירת תיאורים מדויקים להפליא של דמות האדם בפיסוליו וציוריו, בעיקר בפסל דוד בפירנצה וציורים של אלוהים מספר בראשית בקפלה הסיסטינית של הוותיקן ברומא. 

 

אמנם הרוב המכריע של הנושאים בציור זה נחשבים נכונים מבחינה אנטומית, להיסטוריונים וחוקרי אמנות יש ויכוח ארוך בנוגע למשמעות של כמה מבנים אנטומיים על צווארו של אלוהים בציור הידוע בשמו כ-Separation of Light From Darkness (ההפרדה של האור מהחשך). בתמונה זו, הצוואר נראה גבשושי, ותלתלים בזקנו של אלוהים מסתובבים כלפי מעלה סביב לסתו.

 

"מיכלאנג 'לו בהחלט ידע איך לתאר את הצוואר, והידע שלו באנטומיה היה מאוד טוב", אומר פרופ' רפאל תמרגו מהמחלקה הנוירוכירורגית באוניברסיטת ג ונס הופקינס. "זו הסיבה שמבחינתינו זו תעלומה מדוע דווקא הצוואר הזה נראה כל כך מוזר וזה היווה בסיס למחקר שלנו."

 

במהלך המחקר החוקרים הבינו כי המבנים המוזרים בצווארו של אלוהים מאוד דומים לגזע המוח, החלק של רקמה בבסיס המוח שמתחבר לחוט השדרה. "זוהי תצוגה יוצאת דופן של גזע המוח, מלמטה למעלה. רוב האנשים לא היו מכירים אותו, אלא אם כן הם למדו בהרחבה נוירואנטומיה, "אומר פרופ' סוק, מהמחלקה לניורוכירורגיה ומומחה לאומנות. סוק מוסיף כי "גזע המוח במיקום אסטרטגי זה עשוי להסביר גם עוד תכונה יוצאת דופן של הציור. באותה תמונה, אלוהים מתואר בגלימה אדומה עם מבנה צינורי מוזר בחזה. המבנה נמצא במיקום ובעל  צורה וגודל מתאימים  לחוט השדרה.

 

"נראה שמערכת עצבים מרכזית היוותה מוטיב חשוב מדי כדי להשתמש בה רק פעם אחת", אומר תמרגו. שני החוקרים מתכוונים להמשיך בחיפוש אחר חלקים נסתרים אחרים של האנטומיה בציורים נוספים בקפלה סיסטינית.

 

תמונה של ציור Separation of Light From Darkness

 

מאמר מלא על המחקר ודוגמאות נוספות מציוריו של מיכלאנגלו ניתן לראות ב- Neurosurgery
May 2010 - Volume 66 - Issue 5 - p 851–861

 

מתוך-Johns Hopkins Medicine

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן