מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותהשימוש בסמים נפוץ יותר במתבגרים עם ADHD

השימוש בסמים נפוץ יותר במתבגרים עם ADHD

מחקר מצא כי השימוש בסמים וסיגריות נפוץ יותר בקרב מתבגרים עם רקע של הפרעות קשב וריכוז


10% מהמתבגרים עם רקע של ADHD חוו בעיות משמעותיות עקב השימוש שלהם בסמים (צילום: Shutterstock)
10% מהמתבגרים עם רקע של ADHD חוו בעיות משמעותיות עקב השימוש שלהם בסמים (צילום: Shutterstock)

השכיחות של שימוש בסמים ועישון סיגריות גבוהה יותר באופן משמעותי בקרב מתבגרים עם רקע של הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD), בהשוואה לבני נוער ללא רקע של ADHD. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

 

החוקרים מאוניברסיטת פיטסבורג ומרכזים רפואיים נוספים עקבו אחר כמעט 600 ילדים במשך 8 שנים – מילדות ועד גיל ההתבגרות, כדי לבחון את התיאוריה לפיה לילדים עם ADHD סיכון מוגבר לשימוש בסמים והתמכרות בגיל ההתבגרות. עוד בחנו החוקרים את השפעות הטיפול התרופתי על הסיכון לשימוש בסמים.

 

נמצא כי כאשר הנחקרים היו בגילאי 15 בממוצע, 35% מאלה עם רקע של ADHD דיווחו על שימוש בסם אחד או יותר, בהשוואה ל-20% מבני הנוער ללא היסטוריה של ADHD.

 

10% מקבוצת ה-ADHD עמדו בקריטריונים של התמכרות או תלות בסמים. משמעות הדבר שהם חוו בעיות משמעותיות בשל השימוש שלהם בסמים. זאת בהשוואה ל-3% בקבוצה ללא רקע של ADHD. 

 

כאשר הנחקרים הגיעו לגיל 17, 13% מקבוצת ה-ADHD בהשוואה ל-7% בקבוצה השנייה השתמשו באופן קבוע במריחואנה.

 

עוד נמצא כי 17% מהנחקרים בקבוצת ה-ADHD עישנו סיגריות בכל יום – שיעור גבוה משמעותית מההערכות הלאומיות לגיל זה ויותר מכפול מהנחקרים ללא ADHD, אצלם שיעור העישון היומי עמד על 8%.

 

יש לציין כי בניגוד לממצאי מחקרים קודמים, שיעורי השימוש בסמים לא היו שונים בין ילדים עם ADHD שמקבלים טיפול תרופתי לאלה שלא מקבלים טיפול.

 

ממצאי מחקר זה מתווספים למספר מחקרים שמצאו קשר בין ADHD לסיכון מוגבר לבעיות התמכרות. לדוגמא, מחקר שפורסם בשנת 2011 מצא כי ילדים עם ADHD נמצאים בסיכון גבוה פי 2-3 לפתח בעיות התמכרות חמורות בגיל ההתבגרות וכמבוגרים, בהשוואה לילדים ללא ההפרעה.

 

 

האם לילד שלך יש ADHD?

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת פיטסבורג

מתוקה--
13/02/13 21:41

הממצאים מטרידים. האחיין שלי בן ה16 אובחן כסובל מADHD לפני כמה חודשים טובים. האמת שידענו וניסינו להדחיק. הומלץ לו על טיפול בריטלין, אבל חקרנו ושמענו דעות חלוקות. אז הוא התחיל בנטילת אומגה 3 ולפני חודשיים תגבר באומגה 3 - 950 של סולגאר שמקלה על הבעיות האלה.חייבת לציין שכבר מעצם אבחון הבעיה הוקל לו.אני מאד מקווה שהסטטיסטיקה הזו לא תגיע אליו ושאחרים יקבלו אבחון וטפול תומך במועד.