מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותהשכיחות של שיעול בגלל טיפול ב – ACEIs היא גבוהה בהרבה מהרישום והדיווח

השכיחות של שיעול בגלל טיפול ב – ACEIs היא גבוהה בהרבה מהרישום והדיווח

השכיחות של שיעול בגלל טיפול ב – ACEIs היא גבוהה בהרבה מהרישום והדיווח.


במטה-אנליזה של 125 מחקרים קליניים, אקראיים, שפורסמו החל משנת 1990 וכללו לפחות 100 משתתפים שטופלו לפחות 3 חודשים במעכבי האנזים המהפך, נכללו קרוב ל – 200,000 חולים. מטרת המטה-אנליזה היתה לבדוק את ההארעות של שיעול או נשירה מהמחקר בגלל שיעול.

 

הארעות שיעול בקרב מטופלים שקיבלו אנאלפריל היתה 11.48%, פי 9 גבוהה מהשיעור של 1.3% שמופיע ברישום של חברת התרופות.

 

הארעות של נשירה מהמחקר בגלל שיעול היתה 2.57% בחולים שטופלו באנאלפריל, שיעור  שהיה פי 31 גבוה מהרישום (0.1%). לא בוצע כל שינוי ברישומים הנ"ל, למרות ששיעור הארעות השיעול עלה בהדרגה במשך 2 העשורים האחרונים. תוצאות דומות התקבלו לגבי כל יתר מעכבי האנזים המהפך.

Bangalore S, Kuma S, and Messerli FH. Angiotensin converting enzyme inhibitor associated cough: Deceptive information from the Physicians' Desk Reference. Am J Med 2010;123:1016-1030.
 


לפי ממצאי מטה-האנליזה הנוכחית, שיעור התלונות על שיעול והנשירה במחקרים השונים הוא גבוה פי כמה וכמה בהשוואה לרישומי חברות התרופות או לרישום בספרי "השולחן" של הרופאים. אין כל ספק ששיעור של כ – 11.5% של שיעול שנמצא במחקרים הקליניים הוא נמוך בהרבה מהמציאות היום יומית.

 

כמעט אף רופא כולל אנוכי אינו מדווח בפרקטיקה שלו על שיעול בגלל טיפול במעכבי האנזים המהפך, אלא מפסיק את התרופה ורושם תרופה ממשפחה אחרת. שיעור נמוך יותר של שיעול נמצא בעיבוד הנוכחי במחקרים בהם קיבלו החולים תרופות נוספות עם מעכבי האנזים המהפך, אלא שאין כל ראיות ששילוב זה מפחית את שיעור השיעול.

 

הארעות גדולה יותר של שיעול נמצאה בחולי אי ספיקת לב, בהם שיעול יכול להיות גם תסמין של המחלה ולא תופעת לוואי. יתכן גם שהשיעור המוגבר של שיעול בחולים אלו נובע מרצון הרופאים לא להפסיק את הטיפול עד כמה שניתן.

 

ממצא מעניין בעיבוד הנוכחי הוא שיעורי שיעול לא מבוטלים גם ע"י תרופות ממשפחות אחרות, אם כי בשיעור נמוך ממעכבי האנזים המהפך. שיעור השיעול ע"י ARBs היה 6.3%, ע"י CCBs – 9.4%, ע"י חוסמי בטה – 6.46% וע"י דיורטיקה – 4.42%.

 

חברת Merck "נזכרה" לפרסם דיווח "מתוקן" על שיעור גבוה של שיעול (כ – 10%) שנגרם ע"י אנאלפריל (תרופה של אותה חברה) רק כאשר רצתה לעודד מעבר לטיפול בחוסם קולטני האנגיוטנסין החדש שלה - הלוסרטן.

 

Serebruany מג'והן הופקינס שכתב את מאמר המערכת הוא מתייחס להשלכות של ממצאי עיבוד זה מעבר למשפחת התרופות שנבדקה. הוא מדגיש ומזהיר שהחשיבות הגדולה של תופעות הלוואי אינה רק בתרופות שגורמות לתופעות אלו בטווח הקצר, אלא בתרופות שאינן גורמות "להטבה מהירה" כמו נוגדי הטסיות, נוגדי הקרישה ונוגדי התרומבין ששיעור הדימומים וההפרעות במערכת העיכול שהם גורמים הוא גבוה בהרבה מעבר לנתונים המתפרסמים.
 

מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד

www.ish.org.il/nov2010.asp