מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותהשפעת המים על הליכה על Treadmill אצל נפגעי חוט שדרה

השפעת המים על הליכה על Treadmill אצל נפגעי חוט שדרה

למצוא אנשים שהולכים במים זה סוג של נס. זה עוד יותר מפתיע כאשר האדם הוא נכה עם פגיעה בחוט השדרה


אימון על treadmill לשיפור יכולת הליכה בפגיעות לא שלמות
אימון על treadmill לשיפור יכולת הליכה בפגיעות לא שלמות

במחקר שנעשה ב-Middle Tennessee State University, העמידו חוקרים את האנשים עם פגיעה בחוט השדרה על treadmill. עד כה, זה לא דבר נדיר ועל תרומתו של treadmill בפגיעות חוט שדרה ניתן לקרוא במקורות רבים. treadmill הוכח כיעיל במטופלים הסובלים מליקוי בהליכה כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית.העובדה המעניינת והמייחדת את המחקר הזה היא העובדה שבמחקר הנוכחי מיקומו של treadmill היה מתחת למים.

 

''אני מסוגלת להרים רגל ימין'', אמרה בהתרגשות ג'אנט רודג'רס, בת 52 שריסקה חוליות צוואריות בתאונה ב-2007 ונמצאת במחקר 4 שבועות.

 

ג'יימס האריס מגלגל את כסא הגלגלים שלו לתוך מיכל מלא מים בו נמצא מכשיר ה-treadmill ובפנים מתבצע האימון. ''במובן מסוים, זה סוג של נס קטן. אחרי התאונה שלי ב-2005, נותרתי משותק מהמותניים מטה. כיוון שאינך מרגיש את הרגליים, עדיין ההרגשה היא כאילו לא אתה הולך'',אומר האריס בזמן שהוא מנסה לאזן את עצמו ולשמור על שיווי משקל כנגד קירות המיכל. אבל הוא באמת הולך. המים עוזרים לתמוך במשקל שלו, אך שאר העבודה היא של האריס ומערכת העצבים שלו.

 

''ההליכה שלהם יותר מהירה, כוח הסיבולת שלהם עולה, הכושר הגופני משתפר ובכלל הדבר משפר את איכות חייו של האדם'', אומרת אחת החוקרים סנדי סטיבנס. למיטב ידיעתה, מדובר במחקר הראשון מסוגו.

 

סטיבנס מספרת סיפור אשר מדגיש את יעילות האימון. ''לפני מספר שבועות, קיבלנו טלפון מאחד מהמשתתפים במחקר שעות אחרי שסיים את האימון שלו. הוא אמר-אף פעם לא שאלתי את השאלה הזאת מאז שנפצעתי אבל...האם השארתי את הקביים שלי אצלכם? הצוות חיפש אחרי הקביים ומצא אותם שעונים על הקיר ליד המיכל עם treadmill. חודשיים של עבודה קשה על treadmil שיפרו את שיווי המשקל שלו ואת טונוס השרירים באופן כה משמעותי שהאדם לא שם לב שהוא לא נזקק לתמיכה בהליכה.

 

תיאוריית הרפלקס הראשוני

 

כאשר לוקחים תינוק וממקמים אותו כך שהרגליים שלו יגעו בקרקע, רגלי התינוק יחלו ''ללכת'' ספונטני למרות שטונוס השרירים ושליטה לא מפותחים דין. על סמך הידע הזה, למרות שיש הפרעה בקשר בין המוח לחוט השדרה בעקבות פגיעה בחוט השדרה, אנשים יכולים ללמוד ללכת מחדש הודות להרפלקס הזה.

 

טיפול מסורתי ב-Treadmill

 

תרגול הליכה על הליכון (Treadmill) מאפשר ביצוע תנועות הליכה חוזרות תוך נשיאת משקל חלקי בלבד. הודגם כי נפגעי חוט שדרה עם פגיעה לא שלמה, במצב החריף או הכרוני נהנו מהטיפול ושיפרו את סיבולת ואיכות ההליכה. עם זאת שימוש בהליכון דורש 2-3 מטפלים ולא תמיד משיג תבנית הליכה טובה.

 

''במים הכל צף. הם לא צריכים לדאוג שמא יפלו ויפגעו; הם יכולים ללכת לאט ובקצב שלהם. עוד לפני שהם יודעים זאת, הם מתחזקים ויכולים לתמוך בעצמם על הקרקע''.

 

''אני פשוט מרגיש יותר טוב'', אומר האריס. אימון מתחת למים שיפר את שיווי המשקל שלו, חיזק את השרירים, שיפר את תיפקוד לב-ריאה והקהה את הכאב שחווה בגלל פגיעה בעצבים.

 

Middle Tennessee State University מחפשת מתדבים נוספים לניסוי הזה בפגיעות חוט שדרה.

 

מתוך-The Spinal Cord Injury Zone

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן