מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותהשתלה ראשונה של תאי גזע לחולה ALS

השתלה ראשונה של תאי גזע לחולה ALS

בפעם הראשונה בארצות הברית, תאי גזע הוזרקו ישירות לתוך חוט השדרה של חולה ALS


הזרקת תאי גזע לחולי ALS
הזרקת תאי גזע לחולי ALS

הרופאים הזריקו תאי גזע מרקמה עוברית בת 8 שבועות לתוך חוט השדרה של גבר בשנות ה -60 המוקדמות לחייו אשר סובל מ-ALS בשלבים מתקדמים של המחלה. ההזרקה היא חלק של ניסוי רפואי שנועד לקבוע בטיחות הזרקת תאי גזע לתוך חוט השדרה והאם התאים עצמם בטוחים.

 

ALS -Amyotrophic Lateral Sclerosis היא מחלת ניוון עצבים קטלנית הגורמת להידרדרות של תאי עצב מסוימים במוח ובחוט השדרה הנקראים נוירונים מוטוריים. נוירונים אלה אחראים  על תנועת שרירים. בבריטניה היא נקראת מחלת תאי העצב המוטוריים (Motor neurone disease – MND) ובצרפת – מחלת שרקו (Charcot), לפי החוקר שתאר אותה לראשונה לפני 130 שנה. בארץ משתמשים לרוב במושג העממי "נוון שרירים", אך הוא איננו נכון, היות והבעיה המקורית איננה בשרירים, אלא בתאי העצב. עם התקדמות המחלה, החולים מאבדים את היכולת שלהם ללכת, לדבר ולנשום. מטופלים בדרך כלל מתים תוך שנתיים עד חמש שנים מרגע האבחון.

 

חברה ביוטכנולוגית בשם Neuralstem Inc ממרילנד  קיבלה בספטמבר אישור מרשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) להתחיל  את הניסוי הקליני. החברה הודיעה על תחילת ניסוי קליני ביום חמישי האחרון (21.01.2010).

 

"אנו נכנסים לעידן חדש של תרפיה תאית עבור חולי ALS. לפי דעתי, זהו עידן חדש של תקווה עבור חולים רבים", אמרה ד"ר אוה פלדמן, אחת החוקרות המובילות בתחום חקר וריפוי  מחלת ה-ALS.

 

לפחות 12 חולים צפויים להשתתף במחקר זה. זהו המחקר הראשון שנועד לבחון האם זריקה פולשנית לתוך חוט השדרה בטוחה עבור המטופל. התקווה הגדולה ביותר היא שתאי גזע יצליחו להאט את התקדמות המחלה. המטופל הראשון בניסוי קליני זה קיבל מספר זריקות של תאי גזע לאזור מותני של חוט השדרה, באזור ששולט על תפקוד גפיים תחתונות. הסיבה לבחירת אזור זה היא כיוון שרוב חולי ה-ALS מאבדים קודם כל יכולת תפקוד שרירים ברגליים. תאי גזע שהוזרקו בניסוי זה הגיעו מחוט השדרה של של עובר בן 8 שבועות. אלה הם תאי גזע עצביים, בעלי יכולת להפוך לסוגים שונים של תאי עצב. אלו לא תאי גזע השנויים במחלוקת (תאי גזע עובריים אנושיים) אשר גורמים למות עובר כאשר מסירים אותם.

 

החוקרים מתכננים לעקוב בעתיד אחר חולים המשתתפים בניסוי זה הרבה זמן כדי לקבוע את בטיחות הפרוצדורה.

 

"זאת לא תרופה. אנחנו לא מחליפים אותם נוירונים מוטוריים פגומים. תאי גזע לא יוצרים נוירונים חדשים, אלא הם מגינים על תפקוד הנוירונים שנותרו. הזרקת תאי גזע לתוך חוט השדרה, באזור שבו הנוירונים המוטוריים ממוקמים(והם אלה שגורמים ל-ALS), זאת פריצת דרך. אבל מדובר בצעד הראשון. עדיין מוקדם מדי להסיק מסקנות על יעילות טיפול זה, בעיקר כיוון שהניסוי רק החל. כל המעורבים במחקר ה-ALS וחולים אחרים צריךכים לחכות ולראות מה יהיו תוצאות הניסוי הקליני.

 

מתוך-CNN News

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן