מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהשתלת איברים עשויה להעלות את הסיכון לסרטן

השתלת איברים עשויה להעלות את הסיכון לסרטן

מחקר: לאנשים שעברו השתלת איברים סיכון כפול לסרטן. עם זאת, הסיכון האינדיווידואלי לסרטן נותר נמוך


יש לעקוב אחר מושתלי האיברים ולבדוק אותם בקפדנות (צילום: Shutterstock)
יש לעקוב אחר מושתלי האיברים ולבדוק אותם בקפדנות (צילום: Shutterstock)

 

הסיכון של אנשים שעברו השתלת איברים לחלות בסרטן כפול מהסיכון באוכלוסיה הכללית. כך עולה ממחקר אמריקני חדש שפורסם בכתב העת JAMA. יחד עם זאת, הסיכון של אדם מסוים לחלות בסרטן לאחר השתלה עדיין אינו גדול: בכל שנה נתונה לאחר ההשתלה, הסיכון לסרטן הוא פחות מאחוז אחד. סיכון קטן לעומת היתרונות שבהשתלה.

 

החוקרים מהמכון הלאומי לסרטן בארצות הברית מסבירים כי משמעות הממצאים היא שלאוכלוסיית המושתלים יש דפוס ייחודי של סיכון לסרטן. לכן, יש לעקוב אחר מושתלי האיברים ולבדוק אותם בקפדנות.

 

מחקרים קטנים, שנערכו בעיקר במושתלי כליה, כבר הראו סיכון מוגבר לגידולים סרטניים לאחר השתלת האיבר. לאחר ההשתלה, המטופל צריך ליטול תרופות לדיכוי המערכת החיסונית, כדי למנוע את דחיית האיבר. הבעיה היא שדיכוי מערכת החיסון עלול להעלות את הסיכון לסרטן ולפגוע ביכולת הגוף להתמודד עם סרטן.

 

בעיה נוספת היא שדיכוי מערכת החיסון פוגע ביכולתה להדוף וירוסים, ויש מספר סוגי סרטן – בהם למשל סרטן צוואר הרחם וחלק מסרטני הכבד – הקשורים לוירוסים.

 

גורם נוסף לעליה בשיעורי התחלואה בסרטן במושתלי איברים עשוי להיות שבחלק מהמקרים ייתכן שהיו נגעי סרטן בגוף לפני ההשתלה.

 

במחקר הנוכחי, מחקר גדול שנערך בקרב מושתלי איברים, החוקרים בחנו נתונים על כמעט 176,000 אנשים שעברו השתלת לב, ריאה, כליה או כבד בין השנים 1987 ו- 2008. הם מצאו כי שיעורי התחלואה בסרטן היו גבוהים פי 2.1 מהשיעורים באוכלוסיה.

 

הסיכון המוגבר היה קיים לסרטן מ- 32 סוגים שונים, חלקם קשורים לזיהומים ואחרים לא. הסיכון ללימפומה שאינה הודג'קין היה גבוה יותר מפי 7. הסיכון לסרטן הכליה היה גבוה פי כמעט 5. הסיכון לסרטן הריאה היה כמעט כפול והסיכון למלנומה היה יותר מכפול. גם הסיכון לסרטן הכבד היה גבוה יותר באופן משמעותי.

 

כאמור, ייתכן שחלק מהסיבה לכך היא סרטן שהיה קיים לפני ההשתלה. לדוגמא, השתלת כבד בחלק מהמקרים היא טיפול לסרטן הכבד, וייתכן שתאים סרטניים שרדו את ההשתלה. הסיכון לסרטן הכבד היה גבוה יותר רק באלו שעברו השתלת כבד. העלייה בסיכון לסרטן הריאה הייתה הכי גבוהה בקרב מושתלי ריאה.

 

החוקרים מצאו כי סך הכל, בכל שנה נתונה, הסיכון של אדם שעבר השתלת איבר לפתח סרטן הוא 0.7%.

 

השתלות היו – ונותרו – אחד מסיפורי ההצלחה הגדולים ביותר של הרפואה. נדרשים מחקרים נוספים כדי ללמוד על הסיכון לסרטן במושתלי איברים. בינתיים צריך לזכור כי אם אדם זכה להשתלת איבר, אין משמעות הדבר כי הוא יחלה בסרטן. הסיכון האינדיווידואלי לסרטן עדיין נותר נמוך, ואפשר להקטינו אפילו יותר. לאנשים שממתינים להשתלת איברים או שעברו השתלת איברים מומלץ להפחית את גורמי הסיכון הניתנים לשליטה – הפסיקו לעשן, אכלו בריא, בצעו פעילות גופנית, מירחו קרם שיזוף ואל תוותרו על בדיקות הסקר המומלצות לאבחון מוקדם של סרטן.

 

 

JAMA.2011;306(17):1891-1901. doi:10.1001/jama.2011.1592