מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותהתעמלות בגיל צעיר – עצמות חזקות לכל החיים

התעמלות בגיל צעיר – עצמות חזקות לכל החיים

מחקר שעקב אחר שחקני בייסבול צעירים עד שהזדקנו מצא שהתעמלות בגיל צעיר מחזקת את העצמות לכל החיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

השנים הקריטיות לבניית עצמות חזקות הן בגיל הילדות וגיל ההתבגרות. זו התקופה שבה נוצרת עצם חדשה בקצב מהיר יותר מהקצב שבו נספגת רקמת העצם הישנה, העצמות גדלות וצפיפות העצם עולה. זהו גם השלב בו עצמות הגוף מושפעות הכי הרבה מפעילות גופנית המפעילה עומס על העצמות. אך האם ההטבות מפעילות גופנית בגיל צעיר נשמרות גם בזקנה? מחקר חדש ביקש לענות על השאלה באמצעות מעקב אחר שחקני בייסבול, מגיל צעיר כשהיו שחקנים פעילים ועד שהגיעו לשנות ה-80 לחייהם. 

 

חוקרים מאוניברסיטת אינדיאנה גייסו 103 שחקני בייסבול מקצועיים והשוו את גודל, חוזק ומסת העצם ביד עמה הם זורקים את הכדור ליד השנייה, גם בשנים בהן היו שחקנים פעילים וגם לאחר שפרשו. החוקרים גם השוו את מצב העצמות בשתי הידיים של 94 אנשים נוספים שאינם ספורטאים, שהיוו קבוצת ביקורת.

 

הממצאים, שפורסמו בכתב העת PNAS Early Edition, הראו שבגיל צעיר אצל שחקני בייסבול הייתה עליה בגודל ומסת העצם ביד הזורקת. כתוצאה העצם נהייתה חזקה יותר כמעט פי שניים בהשוואה לעצם ביד השנייה.

 

כאשר הם הפסיקו לשחק בייסבול, ההטבות שנוצרו בעקבות הפעילות הגופנית – בעיקר אלה הקשורות למסת העצם – החלו להיעלם בהדרגה. למרות זאת הטבת הגודל עדיין הייתה משמעותית - מה שהוביל לכך שהעצם נותרה חזקה.

 

כשהגיעו לשנות ה-80 לחייהם, השחקים הלא-פעילים כבר איבדו את כל ההטבות של מסת העצם, אבל נותרו עם יותר ממחצית ההטבות של גודל העצם ושליש מההטבות של החוזק מהפעילות שביצעו כשהיו צעירים. במילים אחרות: למרות שהם לא שיחקו כ-50 שנים, עדיין היו להם עצמות גדולות יותר וחזקות יותר ביד עמה נהגו לזרוק את הכדור.

 

שחקנים שהמשיכו להיות פעילים גם לאחר שפרשו, שמרו על חלק מההטבות של מסת העצם מימי הנעורים שלהם וגם על יותר מההטבות של גודל העצם בהשוואה לאלה שלא היו פעילים.

 

המחקר מדגיש את החשיבות של פעילות גופנית המפעילה עומס על העצמות בגיל צעיר - לשיפור בריאות העצמות לכל החיים, וגם את החשיבות של פעילות גופנית בהמשך החיים - למניעת ההתדרדרות בבריאות העצמות המתרחשת עם הגיל.

 

 

PNAS March 24, 2014