מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותחדש: מרפאה לגברים נשאי הגן BRCA

חדש: מרפאה לגברים נשאי הגן BRCA

מרפאה לאבחון, איתור ומעקב אחר גברים העלולים להיות נשאי המוטציה הגנטית BRCA נפתחה בבילינסון


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

המוטציה הגנטית BRCA מוכרת לרובנו כגורם סיכון משמעותי לתחלואה בסרטן שד בנשים. לאחרונה עולות עדויות המצביעות על כך שהמוטציה הגנטית מעמידה גם גברים בסיכון לסרטן.

 

מחקרים רב-לאומיים חדשים שהתפרסמו בכתבי העת המדעיים המובילים Journal of Clinical Oncology ו-European Urology, הראו כי גברים הנושאים מוטציה גנטית זו, הם בעלי סיכון גבוה יותר - בין פי 2 לפי 3 - ללקות בסרטן הערמונית. בנוסף, לנשאי המוטציה סיכון גבוה יותר לכך שהסרטן שיופיע אצלם יהיה אגרסיבי יותר וקטלני יותר מסרטן ערמונית רגיל.

 

לאור מידע זה, החליטו בבילינסון כי קיים צורך בפתיחת מרפאה שתאתר את הגברים נשאי המוטציה הגנטית, תעקוב אחריהם ותזהה הופעת סרטן בשלב המוקדם ביותר האפשרי.

 

במרפאה מתבצע בירור גנטי (במכון לגנטיקה), בדיקת דם ל-PSA לנשאים, בדיקה רקטלית ומעקב. במסגרת המרפאה מתבצע גם מחקר, שחלקו ממומן על ידי האגודה למלחמה בסרטן.

 

מנהל המרפאה הוא ד"ר דוד מרגל, אורולוג שחזר לאחרונה מהתמחות בכירורגיה אורו-אונקולוגית ודוקטורט באפידמיולוגיה באוניברסיטת טורונטו, שם למד את הנושא. המרפאה מתנהלת בשיתוף עם המכון לגנטיקה בבילינסון, עם היועצת ענבל קידר.

 

המרפאה מיועדת לשתי אוכלוסיות גברים: גברים שאובחנו כנשאים בעקבות מחלת בת משפחה וגברים עם קרובי משפחה נשאי BRCA (אימא, אבא, אחיות, סבתא) שעדיין לא אובחנו. במקרה זה הסיכון לנשאות הוא 50%. בישראל כ-7,000 נשים נשאיות רשומות ויש להניח כי קיימות נשאיות רבות שאינן מאובחנות.

 

ד"ר מרגל מדגיש את החשיבות בפיתוח מודעות לנושא אצל גברים ובביצוע הבדיקות הנחוצות, לאור הסיכון הרב הקיים הן בהופעת המחלה והן בחומרתה.

 

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. מנתונים שפורסמו בשנה שעברה על ידי האגודה למלחמה בסרטן ומשרד הבריאות עולה כי בישראל חיים מעל 22,000 גברים שחלו אי פעם בסרטן הערמונית.