מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותחובות כלכליים מזיקים לבריאות של צעירים

חובות כלכליים מזיקים לבריאות של צעירים

מחקר מצא קשר בין רמת החוב של צעירים אמריקאים לבין עליה בלחץ הדם שלהם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

צעירים הנמצאים בחובות משמעותיים, בין אם משכנתא או הלוואות לצרכים אחרים סובלים מירידה ברמת הבריאות שלהם. מחקר חדש של אוניברסיטת נורת'ווסטרן שבארה"ב מצא כי לחוב יש קשר לעלייה בלחץ הדם, וכן דיווח של הצעירים על מצב בריאותי ונפשי גרוע יותר.


המחקר שפרסום בכתב העת Social Science and Medicine כיצד החוב עשוי להשפיע על צעירים בארצות הברית בייחוד בשנים אלו של משבר כלכלי.


לדברי החוקרת הראשית אליזבט סוויט החוב של משק הבית האמריקאי שילש את עצמו מאז שנות השמונים ולכן חשוב לבדוק מה המשמעות של זה גם ברמה הבריאותית.בעבר נעשו מחקרים על הקשר בין חובות ומצב פסיכולוגי אך זהו המחקר הראשון הבודק את הקשר של חוב כספי למצב בריאותי פיזי.


החוקרים בדקו מידע ממאגר מידע בריאותי רב שנתי של בני נוער אמריקאים על מנת למצוא את הקשר בין רמת החוב לבין המצב הבריאותי והפסיכולוגי אצל 8,400 נבדקים בני 24-32.

 

על מנת להעריך את החוב נשאלו הנבדקים: לו אתה ובני משפחתך הייתם מוכרים את כל הנכסים המרכזיים שלכם, כולל הבית, ומנזילים את כל ההשקעות שלכם לכדי כסף מזומן האם הייתם מצליחים לכסות את החוב, לא מצליחים או אולי אף היה נשאר לכם מזומן פנוי?


בנוסף נתבקשו הצעירים להעריך את החוב שיש להם מעבר למשכנתא על הבית כאשר הקטגוריות החלו ב-1,000 דולר והגיעו עד למעל 250 אלף דולר.


מן המחקר עולה כי 20% מהנבדקים דיווחו כי גם לאחר שימכרו את כל נכסיהם הם מעריכים כי יישארו בחוב. מצב זה נמצא קשור לרמות לחץ, מתח ודיכאון גבוהות יותר.


החוקרים מצאו כי אנשים ברמת חוב גבוה היו בעלי לחץ דם דיאסטולי גבוה ב-1.3 אחוז מעל הממוצע, וזה תוצאה בעלת משמעות קלינית. עליה של 2% מעל הממוצע בלחץ הדם הדיאסטולי קשורה בעליה של 17% בסיכון ליתר לחץ דם ועליה של 15% בסיכון ללקות בשבץ.


לדברי החוקרת הקשר שנמצא בין חוב לשינוי במצב הבריאותי בגיל צעיר אינו מובן מאליו ויש לשים לכך לב ולהמשיך לחוקר. לדבריה מדובר רק בהצצה הראשונה של ההשפעה הבריאותית של מצב זה.

 

http://dx.doi.org/10.1016/j.socscimed.2013.05.009