מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותחומר ביולוגי לחידוש עצבים

חומר ביולוגי לחידוש עצבים

חוקרים פיתחו חומר ביולוגי המעודד עצבים פגועים במוח ובחוט השדרה לצמוח מחדש


החומר הביולוגי נועד לעזור לצמיחה מחודשת של עצבים פגומים (צילום: Shutterstock)
החומר הביולוגי נועד לעזור לצמיחה מחודשת של עצבים פגומים (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים מהפקולטה להנדסת חומרים באוניברסיטת מונאש בודקים בימים אלו תרכובת צמחית הנגזרת מזרעים של עץ תמר בשם xyloglucan. בתוך הצמחים התרכובת ממלאת תפקיד חשוב בחיבור תאים יחדיו, והחוקרים לומדים כיום את השפעותיה על בעלי חיים עם פגיעה בתאי העצב. העבודה יכולה לחולל מהפכה בטיפול פציעות של מערכת העצבים המרכזית ומחלות דוגמת פרקינסון.

 

את החומר שפותח על ידי סטודנט לרפואה בשם אנדרו רודה, ניתן יהיה להזריק לתוך אתר הפציעה כנוזל, לפני שהוא יהפוך לג'ל בטמפרטורת הגוף. ברגע שהג'ל נמצא במקום הנכון, הוא פועל כמבנה תמיכה שדרכו תאים בריאים יכולים לעבור ולצרף את עצמם מחדש למערכת העצבים.

 

עד כה, כל פגיעה בתאי העצב של מערכת העצבים המרכזית, המוח וחוט השדרה, הייתה נחשבת לבלתי הפיכה. לדבריו של רודה, חוסר צמיחה או חוסר תיקון של העצבים הפגומים מתרחש בשל הסביבה הרעילה שמשאיר אחריו תא עצב שמת. "תאי עצב הם מאוד רגישים והם יצמחו רק בסביבה תומכת" הוא מוסיף.

 

לאחר הפציעה, התאים החדשים אינם יכולים בדרך כלל לחדור אל החלל הריק שנותר לאחר מות המוני של תאי העצב. לתאים נוצרים גושים בקצוות ונוצר מחסום בלתי חדיר. זה משאיר את מרכז הפצע כמו נגע, אשר מכיל כימיקלים שהורגים את העצבים הגדלים. החומר הביולוגי החדש פועל על ידי מתן פיגום זמני עליו תאים חדשים יכולים לצמוח, לחדור לתוך הפצע ולמלא אותו.

 

בניסויים, התאים הראשונים שעברו לתוך הג'ל המושתל היו האסטרוציטים, "התאים המועילים". תאים אלה מפרישים חומרים מיטיבים, העשויים לעזור ליצור סביבה שבה תא העצב העדין יכול לשרוד.

 

העבודה של רודה היא חלק מהמאמץ העולמי לעידוד התחדשות עצבית במוח ובחוט השדרה. העבודה הנוכחית מבוססת על עבודות קודמות באוניברסיטת מונאש שנועדו להבין טוב יותר ולשלוט בצמיחה העצבית באמצעות חומרים ביולוגיים.

 

לכתבה המלאה באתר אוניברסיטת מונש 

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן