מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותחלומות מוציאים את העוקץ מזיכרונות רעים

חלומות מוציאים את העוקץ מזיכרונות רעים

השלב בשינה בו אנו חולמים מסייע לנו לעבד זיכרונות של חוויות קשות באופן שמרכך את התגובה הרגשית אליהם


חלומות עוזרים להרגיע זיכרונות רעים (צילום: Shutterstock)
חלומות עוזרים להרגיע זיכרונות רעים (צילום: Shutterstock)

 

אומרים שהזמן מרפא את הכאב, אבל מחקר חדש שפורסם בכתב העת Current Biology מצא כי השלב בשינה בו אנו חולמים הוא זה שמסייע לנו להתגבר על אירועים קשים.

 

רוב האנשים נאלצים להתמודד בשלב כלשהו בחייהם עם אירועים קשים, חלקם טראומתיים. אצל חלק אף מתפתחת הפרעת דחק פוסט טראומתית (PTSD) - הפרעה הגורמת למצוקה רגשית משמעותית גם הרבה אחרי המאורע עצמו.

 

יש עדויות לכך שהזמן בו אנו חולמים - 20% משנת הלילה, שלב הידוע כשנת REM - משחק תפקיד בעיבוד זיכרונות. חוקרים מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה ביקשו להגיע להבנה טובה יותר של התהליך, כדי בסופו של דבר לסייע לסובלים מתסמונת פוסט טראומה.

 

למחקר גויסו 35 מתנדבים. בשעות הערב החוקרים הציגו להם 150 גירויים אשר עוצבו במיוחד כדי לייצר תגובה רגשית. לאחר מכן, למחצית מהנבדקים אפשרו לישון שנת לילה טובה והיתר נשארו ערים.

 

12 שעות לאחר שהוצגו להם הגירויים לראשונה, הציגו להם את אותם 150 הגירויים בשנית. הפעם, בזמן שהציגו להם את הגירויים, החוקרים סרקו את מוחם באמצעות MRI, בכדי למפות את זרימת הדם במוח וכך לדעת איזה מחלקי המוח הם הפעילים ביותר.

 

בנבדקים מהקבוצה שישנה נצפתה ירידה דרמטית בפעילות באמיגדלה - אזור במוח אשר קשור לרגישות גבוהה. בו זמנית נצפתה יותר פעילות באזור קליפת המוח הקדם חזיתית - אזור הקשור לחשיבה רציונלית יותר. בנוסף, הקבוצה שלא ישנה הראתה תגובה רגשית חזקה הרבה יותר עם החשיפה לגירויים, כשאלה הוצגו בפעם השניה.

 

החוקרים גם תיעדו את הפעילות החשמלית במוח של המשתתפים בזמן שהם ישנו. הם מצאו כי במהלך שנת REM, דפוסי פעילות חשמלית מסוימים פחתו. החוקרים מאמינים ששינויים נוירו-כימיים במוח בזמן שנת REM יכולים להסביר כיצד הגוף מאפשר את ריכוך הזכרונות.

 

ידוע שבזמן שנת REM יש ירידה חדה בכמות הנורואפיניפרין (norepinephrine) במוח - כימיקל הקשור למתח. לדברי החוקרים, על-ידי עיבוד מחדש של חוויות רגשיות קודמות בשנת REM - בסביבה בטוחה מבחינה כימית בה כימיקל המתח נמוך ביותר - כשאנו מתעוררים למחרת בבוקר אותן חוויות רוככו מבחינת עוצמתן הרגשית. הרגשות כאילו קולפו מהזיכרון.

 

במילים אחרות, במהלך שנת REM, זיכרונות מופעלים מחדש, אבל הם מקבלים פרספקטיבה חדשה כשהם מעובדים בעת שהורמון הלחץ מדוכא.

 

יחד עם זאת, מומחים מסבירים כי במקרים של טראומות חמורות, כנראה קשה מידי לעבד את הטראומה בזמן השינה, במיוחד אם לאירוע הייתה השפעה על חיי היום יום של האדם. לכן, השינה כנראה לא תרכך את ההשפעה הרגשית של החוויות הקשות הללו. 

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת ברקלי