מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותיעילות קבוצות תמיכה

יעילות קבוצות תמיכה

מחקר אמריקאי חדש משווה את היעילות של שלושה סוגים של קבוצות תמיכה עם מטופלים אשר סובלים מהפרעת אכילה בלומוסית (BED) ומצא כי לאורך זמן אין הוכחה לעדיפות של מנחה מוסמך על פני קבוצת תמיכה עצמית


מחקר חדש שנערך בארה"ב ביקש להשוות שלושה סוגים של טיפול קבוצתי עם מטופלים אשר סובלים מהפרעת אכילה בולמוסית (Binge Eating Disorder), על מנת לנסות לקבוע את היעילות היחסית של כל סוג טיפול. שלושת הטיפולים הקבוצתיים שהושוו הינם: קבוצת תמיכה ללא מנחה (Self Help Group), קבוצה אשר מונחית ומנוהלת ע"י מנחה מוסמך (Therapist-Led group) וקבוצת תמיכה אשר נתמכת ע"י מנחה לסירוגין בהתאם לצורך (Therapist-assisted). כל הקבוצות עובדות בשיטת טיפול קוגניטיבית התנהגותית (CBT).

 

השיטה: 259 מבוגרים אשר קיבלו את האבחנה של BED שויכו באופן רנדומאלי לאחת משלושת סוגי הקבוצות הנ"ל למשך 20 שבועות. בנוסף, חלק מהנבדקים שויכו לקבוצה רביעית שהייתה קבוצת ביקורת בה המשתתפים סווגו לרשימת המתנה לטיפול והיו ללא טיפול במהלך ה – 20 שבועות.
הפרעת האכילה הוערכה לפני תחילת הטיפול, בסיום הטיפול, אחרי שישה חודשים ואחרי שנה.

 

תוצאות: בסיום הטיפול לקבוצת הטיפול מונחה מטפל (51.7%) ולקבוצה של הטיפול נתמך מטפל (33.3%) היו שיעורים גבוהים יותר של היעלמות הבולמוסים בהשוואה לקבוצת התמיכה ללא מנחה (17.9%) ולקבוצת הביקורת (10.1%). יחד עם זאת, לא היו הבדלים בין הקבוצות בשיעורי היעלמות הסימפטומים לאחר 6 חודשים ולאחר שנה.

 

מסקנות: טיפול קבוצתי מסוג CBT אשר מונחה ע"י מטפל מוסמך, במקרים של אבחנה של BED, הוביל לשיעורי היעלמות סימפטומים גבוהים יותר, ירידה בתדירות הבולמוסים ולפחות מטופלים אשר נשרו מהטיפול לאורך הדרך, בהשוואה לקבוצת תמיכה ללא מנחה.
כלומר מחד הממצאים מראים שהנחייה של מטפל מקושרת עם תוצאות טובות יותר לטווח הקצר ופחות שיעורי נשירה מטיפול.
מאידך, העובדה שאין הבדלים בין הקבוצות לאורך זמן מציעה שאולי קבוצות תמיכה ללא מנחה שהוא מטפל מוסמך יכולה להיות אפשרות חלופית מעשית, בהעדר אלטרנטיבה.

 


ולי נראה כי המחקר הזה מהווה תמיכה חזקה לאתר שלנו...

 

תורגם ונערך ע"י מיכל אפק

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19884223