מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
כמוניסוכרת סוג-2מדריכיםכל הדרכים למדידת רמות הסוכר - בבית ובמעבדה

כל הדרכים למדידת רמות הסוכר - בבית ובמעבדה

מה ההבדל בין מדידת סוכר באמצעות גלוקומטר למדידה במעבדה? מה מספקת בדיקת ההמוגלובין המסוכרר ומה היתרונות של מדף סוכר רציף?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

את רמת הסוכר בדם ניתן למדוד במעבדה, או בבית באמצעות מד הסוכר הביתי - הגלוקומטר. כל אמצעי בודק את הדם בשיטה שונה. 

 

מה המשמעות של פער בין המדידות?

 

עלול להיות פער בין שתי המדידות, גם כשמדובר באותו דם שנלקח באותו הזמן. פער של עד עשרה אחוזים בין שתי התוצאות הוא בגדר הסביר, ובדרך כלל התוצאה במד הסוכר נמוכה יותר. אולם, אם תוצאת הסוכר המתקבלת באחת השיטות היא 100 מ"ג/ד"ל ובאחרת – 200 מ"ג/ד"ל, סימן הוא שהבדיקה אינה אמינה, ויש לחזור עליה.

 

איזה בדיקה טובה יותר? 

 

הבדיקה במעבדה נחשבת לאמינה יותר, וכדי לאבחן או לשלול סוכרת – משתמשים רק בה ולא בגלוקומטר. הבעיה הגדולה של בדיקת המעבדה היא זמינות גרועה. ככלות הכל, איש אינו שש לרוץ למעבדה מדי יום, ובוודאי שלא מספר פעמים ביום, כדי לבדוק את רמת הסוכר בדמו.

 

יתרונו הגדול של מד הסוכר הביתי הוא בעיקר בזמינות שלו. הוא תמיד שם – בבית ובמשרד, ביום ובלילה, בימי חול ובסופי השבוע. כך למשל, בחשד להיפוגליקמיה ניתן לבצע מדידה במקום ולדעת את המצב לאשורו.

 

בעיה ידועה היא כי כל מדידה באמצעות מד הסוכר מחייבת דקירה, ואנשים לא אוהבים להידקר. אבל לא כל סוכרתי חייב לדקור את עצמו פעמים רבות מדי יום. למעשה, מרבית הסוכרתיים יכולים להסתפק בתדירות נמוכה בהרבה. אגב, ממש בימים אלה, נמצא מד סוכר בלתי פולשני בשלבי פיתוח, וכשייכנס לשימוש הוא יפתור בעיה זו.

 

בדיקת המגלובין מסוכרר (HbA1C)

 

מדידת סוכר עצמית פעם בשבוע אינה בהכרח משקפת את רמת הסוכר בגופנו. כדי לשפר את יכולתנו לנטר את הסוכר בדם אנו עושים שימוש בהמוגלובין מסוכרר (HbA1C), הידוע בכינויו "סוכר תלת-חודשי". הבדיקה מבוצעת במעבדה, למרות שקיימים מכשירים ביתיים המסוגלים לבצעה, אך הם יקרים ובמרבית המקרים אין בהם צורך.

 

המוגלובין הוא המרכיב העיקרי של כדוריות הדם האדומות. כדורית דם אדומה חיה מספר חודשים בדמנו עד אשר היא מתפרקת, וככל שהיא "זקנה" יותר, כך גדול יותר הסיכוי שההמוגלובין שבה "יצבע" על ידי הסוכר בדם. קיימת שיטה לגלות את אותו המוגלובין "צבוע בסוכר", או במילים אחרות – המוגלובין מסוכרר (HbA1C). רמת ההמוגלובין המסוכרר בדם משקפת את הסוכר הממוצע בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה.

 

לא רק לסוכרתיים יש המוגלובין מסוכרר. לכולנו יש. כל עוד קיימת רמה כלשהי של סוכר בדם, אף אם תקינה, יהיה גם המוגלובין מסוכרר. ככל שהסוכר גבוה יותר, כך גדלה רמת ההמוגלובין המסוכרר. הטבלה הבאה מתארת את המתאם בין שתי הבדיקות (המספרים הם בקירוב בלבד):


הבדיקה משקפת את הממוצע אך אינה חושפת את תנודות הסוכר. כדי להמחיש, שימו לב לטבלה הבאה, המשווה מדידות סוכר עצמיות והמוגלובין מסוכרר אצל שני סוכרתיים – יוסי ושלומי:

 

קל לראות שלמרות ממוצע זהה, הסוכר בדמו של יוסי נע בטווח צר והוא אכן היה מאוזן. לעומתו, שלומי סבל מתנודות קשות ברמת הסוכר בדמו, ולמרות שהממוצע היה טוב, אי אפשר לומר עליו שהוא "מאוזן". אם כך, כיצד יש לנהוג? למדידות הסוכר העצמיות יש יתרונות ומגרעות וכך גם להמוגלובין המסוכרר.

 

הגישה הנכונה היא לשלב בין הבדיקות, משום שאנו מצפים להתאמה ביניהן. לכן, ערכי סוכר טובים במדידות העצמיות עם המוגלובין מסוכרר גבוה – מצביעים על עליית ערכי סוכר בשעות שבהן לא מדדנו, למשל בלילה. מצד שני, כאשר בדיקת ההמוגלובין המסוכרר מציגה תוצאה מאוזנת ואילו המדידות העצמיות מראות ערכים גבוהים – הדבר מרמז על אירועי היפוגליקמיה שלא תועדו.

 

מד סוכר רציף 

 

מה עושים במקרים שבהם מוצאים פער משמעותי בין מדידות הסוכר העצמיות לבין בדיקת ההמוגלובין המסוכרר? אחת האפשרויות היא להשתמש בטכנולוגיה חדשה יחסית, אשר נקראת מד סוכר רציף.

 

מדובר במכשיר אשר בקצהו חיישן המוצמד לעור. עם הצמדתו מתחיל החיישן למדוד את רמת הסוכר בשכבה התת-עורית מדי מספר דקות, כך שנצברות מאות מדידות ביממה, ביום ובלילה, לפני הארוחות ואחריהן, ומתקבלת תמונה טובה של התנהגות הסוכר לאורך זמן. הסוכרתי אמור להתנהג כהרגלו לאורך כל תקופת המדידה, והמכשיר הקטן אינו אמור להגבילו.

 

את התוצאות ניתן לראות בכמה צורות: יש מדי סוכר רציפים אשר משדרים את התוצאות לעבר צג נישא, והסוכרתי יכול לראות את ערכי הסוכר בדמו בזמן אמת. סוג אחר של מדי סוכר רציפים (חד-פעמיים) שומרים את המידע בתוכם ולאחר שימוש בהם, בדרך כלל במשך מספר ימים, מעבירים את המדידות למחשב ומתרשמים מן התוצאות בדיעבד.

 

כמו לכל שיטה אחרת, גם מד סוכר רציף אינו מושלם. אולם, הדבר העיקרי אשר מגביל את השימוש בטכנולוגיה הוא המחיר הכספי. הוא יקר וממומן במסגרת סל הבריאות רק לחלק מחולי הסוכרת

 

 

הכותב הוא רופא מומחה בתחום הסוכרת

נצח2
08/08/20 19:58

סוכר בדם
בבדיקת המכשיר הביתי נוכחתי שבכל פעם שדקרתי את האצבע ברווח של 5 דקות קיבלתי תוצאות שונות (מדובר ב4 פעמים ברצף)
האם יש בעיה במכשיר? או שלקבל את הבדיקה הראשונה שבוצע?
תודה רבה

K1978
29/04/16 17:41

לרוב יש להכפיל פי 17

K1978
28/04/16 19:35

שלום אני מודד בבית בחו׳ל רציתי להבין את היחס למכשיר בארץ למשל 9.2 כמה זה במכשיר של הארץ ? תודה !

לא אומר הרבה כי זה יכול להיות ההבדל בין שתי שיטות המדידה או ההבדל בזמן שלקח לך להגיע מהבית עד המעבדה.

אושרית
18/12/11 9:40

בבית יצא לי 105 ובמעבדה 94 מה זה אומר

יופי
14/11/11 16:47

 באצבע ממש כואב. ממליצה על פרי סטייל.