מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותכל כמה זמן יש לבדוק את צפיפות העצם?

כל כמה זמן יש לבדוק את צפיפות העצם?

חוקרים פרסמו המלצות חדשות לרווחי זמן בין בדיקות צפיפות העצם לאבחון אוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות


נשים עם צפיפות עצם תקינה יכולות להמתין 15 שנים עד לבדיקת צפיפות העצם הבאה (צילום: Shutterstock)
נשים עם צפיפות עצם תקינה יכולות להמתין 15 שנים עד לבדיקת צפיפות העצם הבאה (צילום: Shutterstock)

 

נשים מבוגרות שעברו בדיקת צפיפות העצם ונמצא כי יש להן עצמות חלשות מאוד צריכות לעבור בדיקת סקר לאוסטיאופורוזיס כל שנה. נשים שנמצא בבדיקה הראשונה שהן עם צפיפות עצם תקינה יכולות להמתין בבטחה 15 שנים עד לבדיקת צפיפות העצם הבאה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת היוקרתי New England Journal of Medicine.

 

ההנחיות הקיימות לאבחון אוסטיאופורוזיס בארצות הברית ממליצות לנשים מעל גיל 65, ובישראל מעל גיל 60, לעבור בדיקות צפיפות העצם. אך עד היום לא ברור מהו משך הזמן האופטימאלי בין הבדיקה הראשונה לבדיקות הסקר הבאות.

 

במחקר הנוכחי, חוקרים ממספר מוסדות, בראשם חוקרים מאוניברסיטת צפון קרולינה, מצאו כי משך הזמן הטוב ביותר בין בדיקות צפיפות העצם תלוי בנקודת הפתיחה של כל אישה מבחינת צפיפות העצם, כפי שנתגלתה בבדיקה הראשונה, יחד עם גורמי סיכון נוספים – כמו גיל.

 

שינוים ברקמת העצם הם שינוים איטיים מאוד, וככל הנראה ניתן לראות שינוים משמעותיים בעצם שיעזרו לחשב סיכון לשברים, רק אחרי מספר שנים.

 

החוקרים בדקו נתונים של כ- 5000 נשים בגיל מעל 67 שלא סבלו מאוסטיאופורוזיס בתחילת המחקר, אשר היו במעקב במשך 15 שנה במסגרתו צפיפות העצם שלהם נבדקה כל כמה שנים. 10% מהנשים פיתחו אוסטיאופורוזיס.

 

החוקרים בדקו בנשים שפיתחו אוסטיאופורוזיס תוך איזה פרק זמן בין בדיקות צפיפות העצם התרחשו שינויים, לפני שהן פיתחו שבר בצוואר הירך או בחולייה, או קיבלו טיפול עקב אוסטיאופורוזיס. בחישוב הנתונים החוקרים התייחסו גם לגורמי סיכון נוספים לשברים בהם גיל, עישון, מדד מסת הגוף, שימוש בהורמון הנשי אסטרוגן, שבר אחרי גיל 50, שימוש בתרופות ממשפחת פרדניזון ודלקת פרקים שגרונית.

 

נמצא כי בקרב נשים בגילאי 67 ומעלה שהחלו עם צפיפות עצם תקינה, בנשים שפיתחו אוסטיאופורוזיס לקח ממוצע של יותר מ- 15 שנים עד שפיתחו את המחלה. בקרב נשים עם אוסטאופניה - מצב בו צפיפות העצם נמוכה מהצפיפות הנורמאלית, אבל לא נמוכה כמו במצב של אוסטיאופורוזיס – ככל שצפיפות העצם הייתה נמוכה יותר, כך נדרשו בדיקות בפרקי זמן קצרים יותר. החוקרים מצאו שבנשים עם הציונים הנמוכים יותר בבדיקות צפיפות העצם, נדרשת שנה בין בדיקה לבדיקה. בקרב נשים עם אוסטאופניה מתונה נדרשות קצת פחות מ- 5 שנים בין בדיקה לבדיקה.

 

עוד הסיקו החוקרים כי צריך לקחת בחשבון את הגיל כאשר מעריכים את פרקי הזמן הדרושים בין בדיקה לבדיקה. כך לדוגמא הם ממליצים לשקול ביצוע בדיקת צפיפות העצם פעם ב-3 שנים לנשים מבוגרות מגיל 80 עם אוסטאופניה מתונה, כאשר לנשים בגלאים 67-70 פרק זמן של 5 שנים יכול להספיק.

 

הם ממליצים גם להתייחס לגורמי סיכון נוספים בהחלטה על רווחי הזמן בין ביצוע בדיקת ביקורת של צפיפות העצם, כמו למשל העדר פעילות גופנית וירידה במשקל.

 

 

N Engl J Med. 2012;366:225-233. Abstract