מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותכלבים בשירות הרפואה

כלבים בשירות הרפואה

בקרוב חוקרים יבחנו טיפול ניסיוני על כלבים הסובלים מפגיעה בחוט השדרה


ממשיכים לחפש ריפוי לפגיעות חוט שדרה: הזרקת תרופה נסיונית לכלבים (צילום: Shutterstock)
ממשיכים לחפש ריפוי לפגיעות חוט שדרה: הזרקת תרופה נסיונית לכלבים (צילום: Shutterstock)

 

כלבים עם פציעות בחוט השדרה עשויים בקרוב להנות מתרופה ניסיונית הנבחנת על-ידי חוקרים באוניברסיטת קליפורניה. התקווה היא שיום אחד התרופה תועיל לבני אדם עם פציעות דומות.

 

התרופה כבר הוכחה כיעילה בהפחתת הנזק בחוט השדרה אצל עכברים. כעת צוות החוקרים מתכנן לבדוק את יעילותה בגזעי כלבים עם פלג גוף עליון ארוך, דוגמת "בייגלה". כלבים מגזע זה סובלים לעיתים קרובות מפריצות דיסק ספונטאניות הגורמות לפגיעה בחוט השדרה.

 

כ-120 כלבים שפיתחו בשנה האחרונה שיתוק ברגליים אחוריות הובאו לבית חולים לחיות בטקסס, שבו הם קיבלו טיפול כירורגי ורפואי דומה לטיפול המקובל בפגיעות חוט השדרה של בני האדם. כעת חלקם יזכו גם לתרופה הניסיונית. 

 

"זה יהיה פנומנלי אם זה עובד" אומרת פרופ' לינדה ג'יי נובלה-האוסליין, מהמחלקות לכירורגיה נוירולוגית, שיקום ופיזיותרפיה "אנו נמצאים במיקום ייחודי של יכולת לטפל באוכלוסיה שנכון להיום, שום טיפול לא הוכיח יכולת לשפר את התפקוד שלה". 

 

הטיפול החדש לא מבקש לגדל מחדש מעברים שנפגעו בחוט השדרה. במקום זאת, הוא שואף לצמצם את הנזק המשני שנגרם כתוצאה מפגיעה בחוט השדרה. רוב פציעות בחוט השדרה גורמות לתגובות כימיות שונות אשר בסופו של דבר גורמות נזק לתאים הסמוכים, מה שתורם לפגיעה בתפקוד.

 

לפני מספר שנים, פרופ' נובל ועמיתיה הראו כיצד חסימת פעולה של חלבון אחד שנמצא בחוט השדרה של יונקים יכולה לסייע לעכברים עם פציעות בחוט השדרה לשחזר תפקוד. חלבון זה, הנקרא מטריקס מטאלופרוטאז-9, יכול לגרום לדלקת מקומית, שתוביל בסופו של דבר למוות תאי.

 

במחקר הנוכחי יזריקו לכלבים תרופות שחוסמות את פעילות החלבון. לאחר מכן, הכלבים יעברו תהליך של שיקום כדי לשפר את יכולת התפקוד שלהם. מחקרים קודמים בנושא הראו כי התנועה יכולה להישמר  אפילו אם רק 18-20% מסיבי העצב בחוט השדרה נשארו ללא פגיעה.

 

אם הניסוי יצליח, זה עשוי להוביל לפיתוח טיפולים דומים עבור אנשים הסובלים מפציעה בחוט השדרה. מדובר בפציעה היקרה ביותר: כל אדם עם פגיעת חוט שדרה עולה למערכת הבריאות מיליוני דולרים במהלך חייו, שלא לדבר כמובן על הפאן האנושי. מדובר בפגיעה ההרסנית ביותר, שמשליכה על כל תחומי חייו של הפרט ומשנה אותם ללא היכר.

 

 

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת קליפורניה