מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותכמה כוויות שמש יעלו את הסיכון לסרטן העור?

כמה כוויות שמש יעלו את הסיכון לסרטן העור?

מחקר מצא כי 5 או יותר כוויות שמש רציניות בגילאי 15-20 עלולות להעלות את הסיכון למלנומה ב-80%


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

כמה פעמים קרה שנשרפתם בשמש בצעירותכם? אם זה חמש פעמים או יותר, ייתכן שכמעט והכפלתם את הסיכון שלכם לפתח את הסוג הקטלני ביותר של סרטן העור – מלנומה. כך לפחות מצאו חוקרים מאוניברסיטת Brown.

 

המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת של האיגוד האמריקאי לחקר סרטן: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, כלל כמעט 109,000 נשים אמריקאיות לבנות בגילאי 25-42, שהיו במעקב במשך כ-20 שנה.

 

בתחילת המעקב, ובהמשך כל שנתיים, הנשים השיבו על שאלונים לגבי ההיסטוריה הרפואית שלהן ועל גורמי סיכון לסרטן עור, בהם מספר השומות, מספר כוויות השמש הרציניות שחוו בין גילאי 15 עד 20, שימוש במיטות שיזוף, עישון, צריכת אלכוהול, השמנה והיסטוריה משפחתית של מלנומה. 

 

מניתוח הנתונים עלה כי נשים שהיו להן לפחות 5 כוויות שמש עם שלפוחיות כשהיו בנות 15-20 היו בעלות סיכון גבוה לסרטן עור מסוגים שונים: סיכון מוגבר ב-68% לקרצינומה של תאי בסיס וקרצינומה של תאי קשקש וסיכון גבוה ב-80% למלנומה. זאת בהשוואה לנשים שלא חוו כוויות שמש בצעירותן. 

 

החוקרים לקחו בחשבון את משך הזמן שנשים גרו באזורים שונים בארה"ב במהלך 20 שנות המעקב, כדי לחשב את החשיפה המצטברת לקרינה אולטרה-סגולה (UV) של כל אחת מהן. לאחר מכן החוקרים חילקו את המשתתפות לשלוש קטגוריות של חשיפה מצטברת לקרינת UV: נמוכה, בינונית וגבוהה. 

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, הם מצאו כי לנשים שנחשפו במצטבר לכמויות הגדולות יותר של קרינת UV כשהיו מבוגרות לא היה סיכון מוגבר למלנומה, אבל היה להן סיכון גבוה פי 2.5 לפתח קרצינומה של תאי הקשקש וסיכון גבוה פי 2.3 לפתח קרצינומה של תאי בסיס, בהשוואה לנשים עם חשיפה מצטברת נמוכה לקרינת UV.

 

 

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev; 23(6); 1–10