מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותלהרגיש שמן באופן וירטואלי

להרגיש שמן באופן וירטואלי

אוכל שומני ומחסור בפעילות גופנית הם לא הדברים היחידים שעלולים לגרום לכם להרגיש בעודף משקל – גם מציאות מדומה ונעיצות מקל בבטן עכשיו מתווספים לרשימה.


בניסוי בו חבשו המשתתפים קסדה אשר גורמת להם לראות את הגוף שלהם כעגול ושמן ובאותו הזמן נעצו להם מקל בבטן, מצאו החוקרים כי הם יכולים לגרום לאנשים לחוש כבעליי כרס.

ניסוי כזה לא נועד להציק לאנשים כי אם לפתח דרך לסייע לאנשים אשר חשים באי נוחות לגבי הגוף שלהם.

 

האשליות אשר נוצרות ע"י מציאות מדומה מבוססות על כך שיש מגע ממשי באיבר גוף בדיוק בזמן בו מתרחשת מניפולציה במציאות המדומה על איבר זהה. למשל, בניסוי אחד הראו שכאשר חוקרים שמו תחבושת דביקה על שולחן ובו זמנית על הזרוע של המשתתפים, נתנו מכה או ליטוף בו זמנית על שניהם ואז תלשו את התחבושת רק מהשולחן, משתתפים רבים נרתעו וחלקם אף דיווחו על תחושת כאב.

 

במחקר הנוכחי אשר קשור לתפיסה עצמית, החוקרים בנו מתקן בו 22 מתנדבים יכלו לנעוץ את ביטנם על מקל. בו זמנית הם חבשו משקפות של מציאות מדומה אשר הציגה נעיצת מקל בבטן גדולה ושמנה הרבה יותר מזאת של המשתתפים במציאות. בזמן הניסוי נשמעה באוזניות מוזיקה בעלת מקצב מורכב ולא סדיר במשך 4 דקות והמשתתפים התבקשו לנעוץ את המקל בבטנם לפי הקצב.
כאשר הנעיצות שהמתנדבים הרגישו היו מסונכרנות בדיוק עם הנעיצות שנראו במציאות המדומה, הנבדקים דיווחו על תחושה שגופם גדול הרבה יותר מכפי שהוא במציאות.

 

תוצאות המחקר מראות כמה ליבראלי המוח האנושי בנושא של תפיסת שינויים בגוף.

 

ההשלכות החשובות של המחקר הזה לעיניינינו הן האפשרות של שימוש באשליות תפיסתיות כאלה בטיפול קוגניטיבי בהפרעות אשר קשורות לעיוות בדימוי הגוף. למשל, החוקרים יכולים ליצור אשלייה שאדם שמן הוא בעצם רזה. כך אנשים אשר אינם מאושרים בגלל משקל עודף יכולים לחוות באופן וירטואלי כיצד אכילה בריאה ונכונה יכולה לשנות את המראה שלהם, וזה יכול לחזק את הרצון והמוטיבציה לשנות את ההתנהגות במציאות.

 

ואפשר גם לחשוב על הכיוון ההפוך – באמצעות מציאות מדומה שכזאת אפשר לעזור לנערה אשר סובלת מאנורקסיה לראות את עצמה במשקל תקין במציאות מדומה וכך לסייע לה להפחית את החרדה בתהליך העלייה במשקל תוך למידת טכניקות הרפייה ושיחרור.

 

מה דעתכן?


תרגמה וערכה: מיכל אפק

 

www.physorg.com/news/2011-02-virtually-fat.html