מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותלטייסים ודיילי אוויר עשוי להיות סיכון מוגבר לסרטן עור

לטייסים ודיילי אוויר עשוי להיות סיכון מוגבר לסרטן עור

ניתוח נתונים מ-19 מחקרים העלה כי מלנומה שכיחה פי שניים בקרב טייסי מטוסים ודיילי אוויר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מלנומה היא הסוג הקטלני ביותר של סרטן העור. מספר מחקרים שנערכו בעבר מצאו שכיחות גבוהה יותר של מלנומה בקרב טייסים וצוותי טיסה.

 

חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ביקשו לבחון אם לצוותי טיסה אכן קיים סיכון מוגבר לסרטן הקטלני. לשם כך הם בחנו את המחקרים שנערכו בנושא. בניתוח הנתונים נכללו 19 מחקרים שכללו יחד יותר מ-266,000 משתתפים.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי מלנומה שכיחה יותר פי 2.22 בטייסים ופי 2.09 ביתר אנשי הצוות האווירי, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

בנוסף, מלנומה הייתה קטלנית יותר בקרב צוותי הטיסה – שיעורי התמותה מהמחלה היו גבוהים אצלם ב-42% בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

 

החוקרים אומרים כי בטיסות יש חשיפה מוגברת לקרינת UV (קרינה אולטרה-סגולה) וקרינה קוסמית בגלל הגובה. בעוד שהסיכון הכרוך בחשיפה לקרינה מיינת בטיסות ידוע ויש מעקב אחר החשיפה לקרינה מסוג זה, החשיפה לקרינת UV אינה מוכרת כגורם סיכון תעסוקתי לצוותי טיסות.

 

החוקרים מסבירים כי על כל 900 מטרים נוספים של גובה מעל גובה פני הים יש עליה של 15% בעוצמת קרינת ה-UV. בגובה של 9,000 מטרים, הגובה בו טסים רוב המטוסים המסחריים, רמת הקרינה גבוהה בערך פי שניים מאשר על הקרקע.

 

המחקר אומנם מצא סיכון מוגבר למלנומה ומוות ממלנומה בקרב טייסים ואנשי צוות טיסה אחרים, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה. ייתכן שהסיבה לסיכון המוגבר לסרטן לא נובעת מחשיפה לקרני UV בזמן הטיסה, אלא מגורמים שאינם קשורים לטיסות עצמן כמו ביקורים תדירים במקומות עם אקלים שמשי ומנהגי שיזוף.

 

עם זאת, המחקר מראה שבדיקות קבועות לאבחון מוקדם של סרטן העור – בדיקות חשובות לכולם – חשובות לטייסים ודיילים במיוחד. גילוי מוקדם של סרטן העור הוא קריטי, מאחר והסיכויים לשרוד את המחלה פוחתים ככל שהמחלה מתגלה בשלב מתקדם יותר.

 

לפי נתוני רישום הסרטן הלאומי שפורסמו במאי האחרון, בשנת 2011 אובחנו בישראל 1,469 חולים חדשים עם מלנומה ממאירה של העור ו-188 נפטרו מהמחלה. נכון לסוף שנת 2011, חיו בישראל 4,200 מחלימים ממלנומה חודרנית ממאירה ו-2,205 מחלימים ממלנומה ממוקדת ממאירה של העור.

 

 

JAMA Dermatol. Published online September 3, 2014