מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טראומה מטרור ומלחמה

מנהלי קהילה

רמי יולזרי
רמי יולזרי
מתמודד עם פוסט טראומה מאז מלחמת לבנון הראשונה, רץ למרחקים ארוכים , מאד .  אב ל-3 בנים, תושב נס ציונה, יזם חברתי , מנהל חברה משפחתית למחקרי שוק , ועוד 
עמותת נט
עמותת נט"ל
נט"ל, נפגעי טראומה על רקע לאומי, היא עמותה (מלכ"ר) א-פוליטית, אשר הוקמה על ידי ד"ר יוסי הדר ז"ל ז"ל, הוגה המרכז ויוזמו, ויהודית יובל רקנאטי, יו"ר העמותה. נט"ל הוקמה בשנת 1998 מתוך רצון להעלות למודעות הציבורית את תופעת הטראומה על רקע לאומי, קרי השלכותיו של הסכסוך הישראלי-ערבי, ולהבחין בין נפגעיה של טראומה זו לבין נפגעי טראומה כתוצאה מאירועים א
גלי דגן
גלי דגן
גלי דגן -סמנכ"ל שיווק והסברה בנט"ל
כמוניטראומה מטרור ומלחמהחדשותלנשים עם PTSD סיכון מוגבר להתמכרות לאוכל

לנשים עם PTSD סיכון מוגבר להתמכרות לאוכל

מחקר מצא כי תסמיני פוסט טראומה קשורים לסיכון גבוה פי 2.5 להתמכרות לאוכל בקרב נשים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תסמינים של תסמונת פוסט טראומה (PTSD) קשורים להתמכרות למזון בנשים, במיוחד כאשר לאישה יש מספר גדול יותר של תסמינים וכשהתסמינים מופיעים מוקדם יותר בחיים. כך מצאו חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה.

 

מחקרים כבר מצאו כי PTSD עשוי להיות גורם סיכון להשמנה ולמחלות הקשורות להשמנה. אחד ההסברים האפשריים לקשר הוא שהאוכל משמש כלי להתמודדות עם מתח פסיכולוגי.

 

במחקר הנוכחי, שממצאיו פורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry, החוקרים התבססו על מחקר גדול שנקרא מחקר האחיות השני. הם בחנו נתונים על חשיפה לטראומה, תסמיני PTSD והתמכרות למזון בקרב נשים אמריקאיות שהיו בגילאי 25 עד 42 בתחילת המעקב.

 

התמכרות למזון הוגדרה כשלושה או יותר תסמינים הכוללים אכילה גם כאשר כבר לא רעבים ארבע פעמים או יותר בשבוע, דאגות הקשורות לצמצום אוכל, תחושת צורך לאכול כמות גדולה של מזון כדי להפחית תחושת חוסר נוחות ותסמיני גמילה פיזיים כאשר מצמצמים מזונות מסוימים פעמיים או יותר בשבוע.

 

מתוך 49,408 נשים, 81% דיווחו על חשיפה ללפחות אירוע טראומטי כלשהו. החוויה הטראומטית הנפוצה ביותר בקרב אוכלוסייה זו של אחיות הייתה טיפול באנשים עם פציעות טראומטיות. מתוך הנשים שנחשפו לאירוע טראומטי, 34% לא סבלו מתסמינים של תסמונת פוסט טראומה, 39% דיווחו על 1-3 תסמינים בשאלון סינון ל-PTSD הכולל 7 תסמינים, 17% דיווחו על 4-5 תסמינים ו-10% דיווחו על 6-7 תסמינים.

 

בממוצע, נשים עם PTSD דיווחו כי התסמין הראשון של התסמונת התרחש בערך בגיל 30. השכיחות של התמכרות למזון בקרב כל המדגם עמדה על 8%. 

 

יותר תסמיני PTSD - סיכון גבוה יותר להתמכרות לאוכל 

 

ככל שהנשים סבלו ממספר גדול יותר של תסמיני PTSD, כך הסיכון להתמכרות לאוכל עלה. בקרב נשים עם המספר הגדול ביותר של תסמינים (6-7 תסמינים) השכיחות של התמכרות לאוכל הייתה גבוהה פי 2.5 בהשוואה לנשים שלא סבלו מתסמיני PTSD בחייהן (18% לעומת 6%).

 

בקרב נשים אצלן תסמיני ה-PTSD הופיעו מוקדם יותר, שכיחות ההתמכרות לאוכל הייתה גבוהה יותר. תסמיני PTSD בתגובה להתעללות פיזית בילדות נקשרו באופן הכי חזק להתמכרות לאוכל, אך הקשר בין PTSD להתמכרות לאוכל לא היה שונה באופן משמעותי בין סוגים שונים של טראומות.

 

החוקרים אומרים כי מחקרם מספק מידע על המנגנון העומד מאחורי הקשר שנצפה בין תסמיני PTSD והשמנה והם תומכים בהשערה לפיה הקשר בין PTSD לבין השמנה עשוי לנבוע בחלקו משימוש באוכל ככלי להתמודדות ולהקהיית תחושת מצוקה הנובעת מהטראומה.

 

הקשר שבין חשיפה לטראומות ואכילה 

 

המחקר לא מוכיח כי הקשר שנמצא בין תסמיני PTSD לבין התמכרות לאוכל הוא קשר של סיבה-תוצאה, משמע שלא ניתן לדעת אם תסמיני הפוסט טראומה בפני עצמם גורמים להתמכרות למזון. קשר שכזה ניתן להוכיח רק במחקר מבוקר - שהוא לא אתי וכנראה גם לא אפשרי - בו חוקרים יחשפו אנשים לטראומות כדי לעורר אצלם PTSD וישוו את השינוי בהתנהגויות האכילה שלהם להתנהגויות אלה בעבר ולקבוצת ביקורת ללא תסמיני PTSD. עם זאת, המחקר מחזק ממצאים שהתקבלו במחקרים אחרים שבחנו את הקשר בין חשיפה לטראומות לבין הפרעות בהתנהגויות האכילה והשמנה.

 

כך לדוגמה, מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת JAMA Psychiatry, מצא כי נשים שחוו תסמונת פוסט טראומטית (PTSD) עולות מהר יותר במשקל ויש להן סבירות גבוהה יותר להיות בעלות עודף משקל או שמנות, בהשוואה לנשים שלא סבלו מהתסמונת. המחקר גם הראה כי ה-PTSD קודם להשמנה - בקרב נשים שהיו בעלות משקל תקין כשהצטרפו למחקר, אלה שבמהלך תקופת המעקב פיתחו PTSD היו בעלות סבירות גבוהה יותר ב-36% להפוך להיות בעלות עודף משקל או שמנות, בהשוואה לנשים שבמהלך המעקב חוו טראומה אך לא פיתחו תסמיני PTSD.

 

מטא-אנליזה של מחקרים קודמים שפורסמה באוגוסט השנה בכתב העת Obesity Reviews, מצאה כי לילדים שעברו התעללות סיכון מוגבר באופן משמעותי לסבול מהשמנה כשיהיו מבוגרים. כאשר החוקרים בחנו את סוגי ההתעללות, הם מצאו כי התעללות פיזית העלתה את הסיכון להשמנה ב-28%, התעללות נפשית העלתה את הסיכון ב-36%, התעללות מינית ב-31% והתעללות כללית ב-45%. עוד נמצא כי בקרב אלה שעברו התעללות חמורה הסיכון להשמנה היה גבוה ב-50%, בהשוואה ל-13% בקרב אלה שעברו "התעללות קלה או מתונה".

 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת International Journal of Eating Disorders, מצא כי החומרה של הפרעת אכילה בולמוסית קשורה להתעללות מינית או נפשית בילדות.

 

 

JAMA Psychiatry, online September 17, 2014