מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמגדירים מחדש הפרעת אכילה בולמוסית

מגדירים מחדש הפרעת אכילה בולמוסית

מומחים מציעים מספר עדכונים לספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני. חלק 1 בסדרה


4-5 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מהפרעת אכילה בולמוסית (צילום: Shutterstock)
4-5 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מהפרעת אכילה בולמוסית (צילום: Shutterstock)

 

צוות מומחים אשר עמל על תיקון הקטגוריה של הפרעות הזנה ואכילה עבור המהדורה החדשה של ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני אשר עתיד להתפרסם בשנת 2013, מציע מספר שינויים אבחנתיים ועדכונים בהגדרות של הפרעות אכילה. אחד השינויים המרכזיים - הוספת אבחנה להפרעת אכילה בולמוסית, שעד היום לא נחשבה כאבחנה רשמית.

 

ה-(DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני, בו מרוכזות כל ההפרעות הנפשיות ותסמיניהן - מגדיר בין היתר גם את הקריטריונים לאבחנה של הפרעות אכילה.

 

הקריטריונים ל"הפרעת אכילה בולמוסית" היו מוקד לחקירה מאז התפרסמה המהדורה הקודמת, DSM – IV שהזכירה את ההפרעה, אך לא הכניסה אותה למהדורה כאבחנה בפני עצמה. בעשרים השנים האחרונות מאז התפרסם ה – DSM-IV, נערכו יותר מאלף מחקרים אודות הפרעת אכילה בולמוסית. כך, לדברי צוות המומחים, כעת יש כמות מרשימה של נתונים אשר מהווים בסיס איתן לטענה שזוהי אכן הפרעה שצריכה להיכלל במהדורה החדשה – החמישית במספר.

 

כמו בכל שינוי שמוצע למדריך, הקריטריונים שהציעה קבוצת העבודה נבדקים ונחקרים באופן נרחב, לפני פרסומם במדריך בשנה הבאה.

 

ההפרעה שאולי תיווסף לספר האבחנות מוגדרת כ"אכילה חוזרת ונשנית של כמות מזון שהיא ללא ספק גדולה ממה שרוב האנשים יאכלו בנסיבות דומות".

 

הכללת האבחנה הנפרדת נועדה גם להפחית את מספר המטופלים אשר סובלים מהפרעת אכילה ומקבלים אבחנה של הפרעת אכילה בלתי ספציפית (ED – N.O.S). בעבר לא היה מספיק מחקר בשביל לתמוך באבחנה ספציפית ונבדלת לאכילה בולמוסית, וכתוצאה מכך נגרם שימוש יתר באבחנה של ED – N.O.S. אבל כאמור, כמות המחקר האדירה אשר נאספה בשנים האחרונות על אכילה בולמוסית מאפשרת להוסיף קטגוריה ספציפית להפרעה.

 

אז מהי הפרעת אכילה בולמוסית?

 

על פי הקריטריונים המוצעים, ההפרעה מאופיינת ב"תחושה של אובדן שליטה על האכילה בזמן ההתקף" וכוללת שלושה או יותר מהבאים:

 

*אכילה מהירה בהרבה מן הנורמלי.

 

*אכילה עד לתחושת מלאות לא נעימה.

 

*אכילת כמות מזון גדולה ללא תחושת רעב פיזי.

 

*אכילה לבד ובסתר בגלל בושה מכמות המזון הנצרכת.

 

*אכילה מלווה בתחושות גועל עצמי, דיכאון או אשמה לאחר מכן.

 

האכילה הבולמוסית מתרחשת, בממוצע, לפחות פעם בשבוע במשך 3 חודשים. היא לא מקושרת להתנהגות פיצוי בלתי הולמת כגון הקאות, ולא מתרחשת אך ורק בזמן התקף של הפרעת אכילה מסוג אחר. שכיחות ההפרעה באוכלוסיה מוערכת בכ – 4-5%.

 

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), פסיכותרפיה דינמית בין אישית ותרופות אנטי דיכאוניות הם סוגי הטיפולים שנמצאו יעילים במחקרים לסובלים מההפרעה.

 

לא כולם מסכימים

 

יש אנשים הטוענים שהקריטריונים החדשים לא מבחינים בצורה מספקת בין התנהגות פתולוגית לבין התקף אכילת יתר שהוא שכיח בקרב אנשים רבים. צוות העבודה מפריך את הטענה ומדגיש שההפרעה היא תופעה של ממש, בה יש אכילת כמות מזון לא נורמלית, לעיתים קרובות בצירוף לתחושת בושה, אשמה וגועל. ההתנהגות חוזרת על עצמה ומרגישה לא נכון. שילוב זה, לדברי הצוות, הוא שמבדיל את ההפרעה מאכילת יתר שכמעט כולנו חוטאים בה.

 

 

לפרטים נוספים באתר האיגוד האמריקאי לפסיכיאטריה