מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמה גורם לאמנזיה זמנית חולפת?

מה גורם לאמנזיה זמנית חולפת?

חוקרים בדקו אם הפרעה בניקוז הוורידי עשויה לגרום לאמנזיה זמנית חולפת


נדרשים מחקרים נוספים כדי ללמוד על הגורמים לאמנזיה זמנית חולפת (צילום: Shutterstock)
נדרשים מחקרים נוספים כדי ללמוד על הגורמים לאמנזיה זמנית חולפת (צילום: Shutterstock)

אמנזיה זמנית חולפת (TGA) הינה תופעה נוירולוגית מעניינת, אך לא נדירה, בה החולה סובל מאובדן זמני של הזיכרון הנמשך מספר שעות או ימים. בזמן זה החולה אינו מסוגל ליצור ולשמר זיכרונות ולכן שב וחוזר על אותן שאלות שוב ושוב, אולם בהמשך התופעה חולפת לחלוטין ללא כל שארית ולרוב אינה חוזרת פעם נוספת. מחקר חדש בחן אם הפרעה בניקוז הוורידי עשויה להיות הגורם לאמנזיה.

 

הבסיס הנוירולוגי לאמנזיה זמנית חולפת נתון במחלוקת ואיננו ברור. בין ההסברים המשוערים לתופעה ניתן למנות אירוע מוחי חולף או הפרעה כיפיונית (אפילפטית). אחת התיאוריות המקובלות הן כי הגורם לאמנזיה זמנית חולפת הינו אי ספיקה של הניקוז הוורידי של המוח והצוואר הגורמת להפרעה בזרימת הדם להיפוקמפוס - אזור באונה הרקתית במוח הקשור לתפקודי הזיכרון. המחקר החדש שפורסם בכתב העת STROKE ביקש לבחון את התיאוריה. 

 

החוקרים האיטלקים מאוניברסיטת Padua העריכו את זרימת הדם בוורידי המוח והצוואר ב-75 חולים לאחר אמנזיה זמנית חולפת וב-75 אנשים בריאים ששימשו כקבוצת ביקורת. בדיקת דופלר אולטרא-סאונד שימשה ככלי האבחוני להערכת אי ספיקה ורידית.

 

תוצאות המחקר העלו ממצאים לא חד משמעיים: בקבוצת החולים אכן נמצאה אי ספיקה ורידית בוורידי הצוואר בשכיחות גבוהה יותר באופן מובהק לעומת קבוצת הביקורת. אך למרות זאת, לא נמצא הבדל בהפרעות זרימה בוורידי המוח ולכן לא הייתה הפרעה בזרימת הדם להיפוקמפוס, גם בחולים עם ההפרעה בוורידי הצוואר.

 

מתוצאות המחקר לא ניתן להסיק בוודאות כי אי ספיקה ורידית גורמת לאמנזיה חולפת. יהיה צורך במחקרים נוספים על מנת לזהות את המקור לתופעה מרתקת זו.

 

 

Stroke Published online before print July 17, 2012