מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמה לברזל ולקרישי דם?

מה לברזל ולקרישי דם?

מחקר מצא קשר אפשרי בין רמות ברזל נמוכות וסיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם


יתכן כי חוסר ברזל גורם לעליה בגורם קרישה מספר 8 וכתוצאה מעודד היווצרות קריש דם (צילום: Shutterstock)
יתכן כי חוסר ברזל גורם לעליה בגורם קרישה מספר 8 וכתוצאה מעודד היווצרות קריש דם (צילום: Shutterstock)

 

חוסר ברזל עשוי להעלות את הסיכון להיווצרות קרישי דם מסוכנים באוכלוסיות בסיכון. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בירחון הרפואי היוקרתי THORAX.

 

היווצרות קרישי דם בתוך כלי דם עלולה לגרום לחסימה של כלי הדם וכתוצאה מכך למגוון רחב של מחלות כגון שבץ מוח, אוטם שריר הלב, פקקת בוורידי הרגליים ותסחיף ריאתי. פקקת בוורידי הרגליים, למשל, הינה מחלה שכיחה בעיקר לאחר שכיבה או ישיבה ממושכת כמו טיסות ארוכות או אשפוז לאחר ניתוח. קריש הדם נוצר בוורידי הרגליים העמוקים וגורם לנפיחות, אודם וכאב מקומי ברגל. בהמשך, קריש הדם עשוי להיסחף דרך מחזור הדם ללב ומשם לריאות. תסחיף ריאתי עשוי לגרום למצוקה נשימתית קשה ואף מוות. תסחיף ריאתי מהווה סיבה חשובה למוות בחולים מאושפזים ולכן חולים לא ניידים מטופלים לרוב במדללי דם כדי למנוע היווצרות פקקת ורידי הרגליים.

 

חוקרים בריטים מבית הספר לרפואה Imperial College בדקו מנגנון היווצרות קרישי דם בקרב 609 חולים במחלה בשם טלאנקטזיה מדממת משפחתית (Hereditary haemorrhagic telangiectasia). החולים במחלה התורשתית סובלים מדימומים תכופים, בעיקר מהאף ומערכת העיכול. חלק המחולים סובלים גם מהיווצרות קריש דם עצמונית מסיבה לא ברורה. במחקר בוצעה השוואה בין החולים שסבלו גם מהיווצרות קרישי דם לבין החולים שסבלו מדימומים בלבד.

 

הנתונים הראו כי לחולים שסבלו גם מהיווצרות קרישי דם היו רמות ברזל נמוכות, ככל הנראה על רקע הדימומים התכופים. יתכן כי חוסר ברזל, גורם לעליה בגורם קרישה מספר 8 וכתוצאה מכך למצב של קרישיות יתר בדם והיווצרות קריש דם.

 

מהמחקר עולה כי רמות נמוכות של ברזל, הידועות כגורמות חסר דם (אנמיה), עשויות לגרום גם למצב המעודד קרישי דם בחולי טלאנקטזיה מדממת משפחתית. כעת יש צורך במחקרים נוספים על מנת להסיק האם חוסר ברזל, מצב שכיח, עשוי לגרום לקרישי דם גם באוכלוסייה הכללית.

 

 

Thorax doi:10.1136/thoraxjnl-2011-201076