מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמוזיקה נוגעת בלב מטופלים במצב צמח

מוזיקה נוגעת בלב מטופלים במצב צמח

מחקר חדש: מוזיקה קלאסית משפיעה על קצב הלב של מטופלים במצב וגטטיבי


קצב הלב עלה או ירד בהתאם ליצירה שהושמעה (צילום: אתר panthermedia)
קצב הלב עלה או ירד בהתאם ליצירה שהושמעה (צילום: אתר panthermedia)

 

מוזיקה קלאסית פורטת על נימי הלב של אנשים שנמצאים במצב וגטטיבי (מה שמוכר לחלקנו כ "צמח") כפי שהיא משפיעה על ליבם של מאזינים בריאים.

 

מחקר חדש הראה כי השמעת מוזיקה קלאסית למטופלים במצב וגטטיבי הביאה לכך שקצב ליבם השתנה, באותו אופן בו השתנה קצב הלב של חברי קבוצת הביקורת, מה שמעלה את האפשרות שמוזיקה יכולה להשפיע על המערכות העצביות של רגשות, אפילו כשמחשבה הכרתית אינה אפשרית. 

 

החוקרים האיטלקים השמיעו ארבע יצירות של מוזיקה קלאסית ל- 16 מתנדבים בריאים, בזמן שהם מדדו את פעימות ליבם. לאחר מכן הם עשו את אותו הדבר עם תשעה אנשים שהיו במצב וגטטיבי. החוקרים גם ביקשו מהמתנדבים הבריאים לתאר את הרגשות שהם חשו בזמן ההאזנה.

 

היצירות נבחרו בגלל שהיה להן קצב ומפעם שונה- גורמים שהוכח בעבר כי הם מפיקים מאתנו רגשות חיוביים ושליליים.

 

נמצא כי המוזיקה השפיעה על קצב הלב של שתי הקבוצות באותו אופן. יצירות שהמתנדבים הבריאים דירגו כ"חיוביות", הורידו את קצב הלב. יצירות שדורגו כ"שליליות" כמו הסימפוניה השישית של צ'ייקובסקי, העלו את קצב הלב.

 

החוקרים מסבירים כי מבחינה רפואית, אדם מוגדר כ"צמח" כשאין לו תגובות התנהגותיות שניתן לזהות לגירוי חיצוני. לדבריהם, באופן כללי חושבים כי מטופלים במצב וגטטיבי מבודדים מהעולם החיצוני, אבל ייתכן כי המצב אינו כזה.

 

יחד עם זאת, מומחים אחרים מבהירים כי המחקר לא הראה שאנשים במצב וגטטיבי חשים רגשות כמו אנשים בריאים. למרות שהתפקוד האוטומטי הבסיסי של המוח שלהם עובד, זה מצב שונה מאוד מתהליכים קוגניטיביים גבוהים יותר, הנדרשים על מנת להיות בהכרה ולהרגיש רגשות.

.

 

Clinical Neurophysiology, DOI: 10.1016/j.clinph.2010.05.010

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה