מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותמחקר: אושר מפחית סיכון לאוסטיאופורוזיס

מחקר: אושר מפחית סיכון לאוסטיאופורוזיס

בקרב נשים מבוגרות שביעות רצון גבוהה מהחיים קשורה לשיפור בבריאות העצם והפחתה בסיכון לשברים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לקשר שבין אושר בחיים להפחתת הסיכון למחלות כרוניות נוסף לאחרונה מחקר חדש מפינלנד, המראה כי נשים מבוגרות בגילי 70-60, שמדווחות על אושר בחייהן, חיות עם עצמות בריאות יותר ובסיכון נמוך יותר לירידה בצפיפות העצם, לאוסטיאופורוזיס ולהתפתחות שברים בעצמות.

 

במחקר שנערך באוניברסיטת מזרח פינלנד נאספו נתונים מתוך מחקר OSTPRE המבוצע במחוז קופיו בפינלנד ובוחן גורמי סיכון לאוסטיאופורוזיס מאז 1989. הניתוח הנוכחי מבוסס על נתונים שנאספו בקרב מדגם מהאוכלוסייה של 2,167 נשים שנולדו בשנים 1941-1932 שעברו בדיקות צפיפות עצם בשנת 1999, ומעקב כעבור עשור - ב-2009.

 

אושרן של הנשים המשתתפות במחקר נאמד בשאלון דיווח עצמי לשביעות רצון מהחיים אותו מילאו הנבדקות בתחילת המחקר ובתום המעקב, שכלל ארבע שאלות המתייחסות ישירות לאושר, וכן לעניין בחיים, קלות בחיים ובדידות.

 

לאורך עשר שנות המעקב ירדה צפיפות העצם של כלל המשתתפות במחקר ב-4% בממוצע מ-880 ל-846 מ"ג לסנטימטר מעוקב (mg/cm2), אולם נרשמו פערים גדולים באופן משמעותי של 52% בין קבוצת הנשים שנמצאו שבעות רצון מחייהן בהשוואה לנשים שדיווחו על חוסר שביעות רצון. ככלל, 539 נשים (25%) נמצאו עם שביעות רצון גבוהה מחייהן, 1,394 עם שביעות רצון בינונית-מתונה (65%) ו-234 עם שביעות רצון נמוכה (10%).

 

בבדיקת השינויים בשאלון לאורך המחקר, לנשים שחלה הידרדרות בשביעות רצונן מהחיים נרשמה ירידה בצפיפות העצם הגבוהה ב-85% בהשוואה לנשים ששביעות רצונן השתפרה.

 

נשים שאינן שבעות רצון מחייהן דיווחו על התנהגויות מסכנות בריאות בשכיחות גבוהה יותר: 8.1% מכלל הנשים במחקר היו מעשנות, ושיעור העישון היה גבוה יותר בקרב נשים שאינן שבעות רצון מחייהן (13.7%) בהשוואה לנשים שדיווחו על שביעות רצון גבוהה מהחיים (6.7%). כמו כן, 2% דיווחו על שתיית יתר של אלכוהול (מעל 360 גרם לחודש - כלומר מעל לכוס ביום) – 4.4% מקרב הנשים עם שביעות רצון נמוכה בחייהן לעומת 2.3% מקרב הנשים עם שביעות רצון גבוהה מהחיים. באשר לנטילת תרופות לטיפול בדיכאון, שנמצאה בקרב 9.7% מכלל הנבדקות, אובחן פער גדול במיוחד של פי 5.6 בין נשים עם שביעות רצון נמוכה (26.9%) בהשוואה לגבוהה (4.8%).

 

חוסר שביעות רצון מצטרף במחקר הנוכחי לרשימה ארוכה של גורמי סיכון מוכחים לאוסטיאופורוזיס הכוללת גיל, ובקרב נשים את גיל המעבר באופן ספציפי, וכן היעדר פעילות גופנית, מבנה גוף רזה, עישון, נטילת תרופות מסוימות וצריכה נמוכה של סידן וויטמין D. כמו כן זוהה במחקרים קשר בין לחץ בחיים ודיכאון לבין התפתחות אוסטיאופורוזיס, ובין השאר גם קשר עקיף הנסמך על אורח חיים פחות בריא המאפיין אנשים במצבי לחץ, הכולל הימנעות מפעילות גופנית ותזונה ירודה.

 

לפי אחד ההסברים לקשר שבין דיכאון לאוסטיאופורוזיס, שהוצע במאמרים בעבר, דיכאון מייצר מצב של לחץ כרוני בגוף ומעודד הפרשה מוגברת של הורמון הקורטיזול ושל תרכובות מסוג קטכולאמינים, המובילים לירידה בצפיפות העצם. כמו כן נמצא כי רמה נמוכה של אסטרוגן קשורה הן בדיכאון והן באובדן רקמת עצם. ובנוסף מציעים החוקרים כי שביעות רצון נמוכה, כפי שנאמדה במחקר, משפיעה אף היא על רמתו של סמן אנטי דלקתי מסוג אדיפונקטין בדם, וכך תורמת להשפעה לרעה על צפיפות העצם.

 

החוקרים מסיקים כי שיפור בשביעות הרצון והאושר בקרב נשים מבוגרות יכול לפי המחקר להועיל לא רק ברמה הנפשית, אלא אף גופנית בהפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס, ומדובר במדד שעל מערכות בריאות להתייחס אליו בפיתוח תכניות למניעת תחלואה באוסטיאופורוזיס. הממצאים מתפרסמים בגיליון האחרון של כתב העת Psychosomatic Medicine.

 

שביעות רצון מהווה מדד שנקשר בעבר גם למחלות כרוניות נוספות, אם כי מרבית המחקרים התמקדו עד כה בעיקר במחלות ששכיחותן באוכלוסייה גבוהה כגון מחלות לב וסרטן. מחקר מאוקטובר 2011 שנערך בבריטניה מצא כי אושר מאריך את תוחלת החיים ומפחית ב-35% את הסיכון לתמותה בקרב מבוגרים בגילי 80-50.

 

 

Psychosomatic Medicine Doi: 10.1097/PSY.0000000000000114

IMRM
26/01/15 16:46

המ השטויות האלה? מה הקשקוש הזה? אז ככה: אושר מאריך חיים, אושר מונע גירושין,אושר מפחית אירועי לב, אושר עוזר בכל,