מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותמכשיר הליכה למשותקים

מכשיר הליכה למשותקים

מכשיר המסייע לחולדות משותקת שוב ללכת


מכשיר המבוסס על טכניקת EMG יעודד הליכה אצל משותקים (צילום:PantherMedia)
מכשיר המבוסס על טכניקת EMG יעודד הליכה אצל משותקים (צילום:PantherMedia)

"גשר" אלקטרוני שיום אחד יוכל לסייע לחולים משותקים ללכת.

 

עד לאחרונה, פגיעות קשות בחוט השדרה באו עם אבחנה ברורה למדי של שיתוק, בין אם חלקי או מלא. אך התפתחויות אחרונות בטיפול בתאי גזע יחד עם התקני גירוי אלקטרוניים החלו לספק תקווה, עם זאת רחוקה עדיין, כי שיתוק לא חייב להיות גזר דין לכל החיים. התקנים של גירוי שרירים יכולים לאפשר עמידה או הליכה מוגבלת וניסוי הראשון בתאי גזע עובריים החל בשנה שעברה. טכניקות אחרות, לעומת זאת, עשויות לספק פתרון פשוט יותר.

 

באוניברסיטת קליפורניה מפתחים גשר עצבי אלקטרוני, שעוזר "להקפיץ" דחפים מצד אחד של חוט השדרה מנותק אל צידו השני תוך ניצול "המעגלים" העצביים שנשארים ללא פגע גם לאחר ניתוק מן המוח. המחקר משלב גישה זו עם  (electromyography (EMG, כדי לסייע לחולדות עם פגיעה מלאה בחוט ושיתוק הרגליים האחוריות שוב לרוץ על ארבע. כאשר הרגליים הקדמיות שלהם התחילו לנוע, התנועה עוררה מעגל קטן שהניעה את הרגליים האחוריות שלהם כדי לשמור על קשר.

 

במקום לחבר אלקטרודות לנוירונים או שרירים, הגשר העצבי מתחבר אל האלקטרודות שעל הקרום החיצוני של חוט השדרה המנותק. דחפים חשמליים מעוררים את המעגלים החשמליים הקשורים לדריכה וכאשר אחת הרגליים מתחילה לשאת משקל, חוט השדרה מזהה את המידע החושי ומייצר תנועות דריכה, ללא צורך בחיבור אל המוח.  

 

לחוקרים עדיין יש הרבה מה לעשות לפני שניתן יהיה להעביר את טכניקה ה-EMG אל בני האדם. הליכה של חולדות נבדקה רק על הליכון (treadmill), ולא על שטחים מגוונים יותר. גם תרגום לולאת המשוב שנצפתה אצל חולדה לבני האדם לא יהיה פשוט, שכן בני האדם אינם משתמשים בגפיים שלהם בצורה שיכולה להוות  טריגר להליכה.

 

מתוך-Technology Review

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן