מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותממדים אישיותיים בבולימיה, הפרעת אכילה בולמוסית והשמנת יתר

ממדים אישיותיים בבולימיה, הפרעת אכילה בולמוסית והשמנת יתר

מחקר חדש שנערך בארה"ב מעריך ממדים אישיותיים אצל אנשים בעלי הפרעת אכילה כגון אכילה בולמוסית או בולמיה.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקר חדש שנערך בארה"ב ביקש לבחון את ההבדלים בממדי אישיות בקרב מטופלים אשר מאובחנים כסובלים מבולמיה, מהפרעת אכילה בולמוסית (BED), מהשמנת יתר (Obesity) ללא בולמוסים, וקבוצת ביקורת של אנשים במשקל תקין. מטרה נוספת הייתה לבדוק את המידה בה הבדלים אלה הינם בלתי תלויים בסימפטומים של דיכאון.

 

שיטה: ממדי האישיות הוערכו ע"י שאלון אישיות רב-ממדים. השתתפו במחקר 36 מטופלים אשר סובלים מבולימיה, 54 מטופלים אשר סובלים מהפרעת אכילה בולמוסית, 30 נבדקים אשר סובלים מהשמנת יתר ללא בולמוסים, ו – 77 משתתפם בקבוצת הביקורת.

 

תוצאות: נבדקים אשר סובלים מבולימיה קיבלו ציונים גבוהים יותר במדדים של תגובות לחץ ורגשות שליליים, בהשוואה לשלושת הקבוצות האחרות, ועל ציונים נמוכים יותר במדד תחושות רווחה ובריאות (Well-Being) בהשוואה לקבוצת הביקורת וקבוצת הנבדקים אשר סובלים מהשמנת יתר ללא בולמוסים. נבדקים אשר סובלים מ – BED קיבלו ציונים נמוכים יותר בתחושת הרווחה והבריאות וציונים גבוהים יותר במדד הימנעות מפגיעה בהשוואה לקבוצת הביקורת של משתתפים במשקל תקין. בנוסף, נבדקים אשר סובלים מבולימיה ומ-BED קיבלו ציונים נמוכים יותר במדד רגשות חיוביים.
כאשר ערכו ניתוח מחדש של התוצאות לגבי מדדי האישיות תוך התחשבות במדד הדיכאון, רק המדד של תגובות לחץ נשאר גבוה יותר באופן מובהק בקבוצת הנבדקים אשר סובלים מבולימיה, בהשוואה לשאר הקבוצות. מדד הימנעות מפגיעה נשאר מדד גבוה אצל הקבוצה של נבדקים אשר סובלים מ –BED בהשוואה לקבוצת הביקורת.

 

מסקנות: הרמות הגבוהות יותר של תגובות לחץ אצל הנבדקים אשר סובלים מבולימיה והרמה הגבוהה של הימנעות מפגיעה אצל הנבדקים אשר סובלים מ – BED, אחרי שניקו את המדד של הדיכאון מבחינה סטטיסטית, מראות שממדים אישיותיים אלה הינם חשובים בקביעת הגורמים, השימור והטיפול של הפרעות אכילה אלה.


לגבי הממדים של תחושת רווחה, רגשות חיוביים ורגשות שליליים – לא ברור אם התוצאות מעידות על נטיות אישיותיות, הפרעת מצב רוח או שניהם יחד בקרב מטופלים אלה.
כך או אחרת נראה כי המחקר מעודד להמשיך לחקור ממדים אלה על מנת להבין ולטפל טוב יותר בהפרעות אכילה מסוג בולימיה והפרעת אכילה בולמוסית (BED).
 

 

 

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19932823

 

תורגם ונערך ע"י מיכל אפק