מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותמתבגרים מעדיפים כוכבי טלוויזיה רזים

מתבגרים מעדיפים כוכבי טלוויזיה רזים

מחקר ישראלי מאבחן שורשי להפרעות אכילה במידות הגוף של כוכבי הטלוויזיה של מתבגרים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מחקרים רבים כבר הראו כי מקורן של הפרעות אכילה בשילוב של גנטיקה וגורמים סביבתיים שונים, לרבות יחסים במשפחה והשפעת אמצעי התקשורת על תפיסת מידות גוף רזות כאידיאליות. מחקר ישראלי חדש מצא קשר בין מידות הגוף הרזות המיוצגות בתוכניות טלוויזיה המיועדות למתבגרים לבין העלייה במימדי הפרעות האכילה בגיל ההתבגרות המתועדת בשנים האחרונות.

 

במחקר שנערך במסגרת בית הספר למנהל עסקים במרכז האקדמי בפרס נכללו 756 תלמידי בתי ספר ישראלים בכיתות ז'-ח' ו-י'-י"א משלושה בתי ספר במרכז הארץ, שנתבקשו לדווח על דמויות הטלוויזיה האהובות עליהם מאותו המין, רמת ההזדהות עם כוכבי הטלוויזיה, וכן למסור פרטים על תפיסת הגוף שלהם עצמם. במחקר השתתפו 344 בנים ו-412 בנות.

 

נתונים שנאספו מהנבדקים העלו פיזור דומה לאוכלוסיה הכללית בנוגע למדד ההשמנה BMI כשהממוצע לכלל המשתתפים במחקר עמד על 19.75 יחידות. מרבית הנבדקים דיווחו על שתי ארוחות מסודרות ביום, על אכילת ארוחת בוקר לפחות כמה ימים בשבוע ועל עיסוק הכולל פעילות גופנית 3-2 פעמים בשבוע. מרבית הנבדקים דיווחו כי לא עברו דיאטה להורדה במשקל בשנה שקדמה למחקר, נתון השונה מממצאים קודמים שמציבים את המתבגרים בישראל כשיאנים בביצוע דיאטות בהשוואה למתבגרים מדינות המערב.

 

מיילי סיירוס ועוז זהבי

 

הנבדקים במחקר בחרו 325 דמויות טלוויזיוניות המועדפות עליהם, ולכל דמות בחנו החוקרים את הייצוג בתקשורת על בסיס שלוש תמונות שונות שבהן מצולמים כוכבי הטלוויזיה כשהם לבושים – תמונה אחת הכוללת את הדמות כולה, תמונה שנייה בה מצולם הכוכב הטלוויזיוני בפלג גופו העליון בלבד ותמונה שלישית הכוללת תקריב של הפנים. כל דמות קוטלגה כבעלת מבנה גוף רזה (3-1 נקודות), ממוצע (6-4 נקודות) או שמן (9-7 נקודות).

 

המחקר העלה כי כוכבי הטלוויזיה המועדפים על המתבגרים שנכללו במחקר היו ברובם רזים או בעלי גוף ממוצע. כמחצית מהנבדקים (49.2%) בחרו דמות עם מבנה גוף ממוצע וקרוב למחצית (44%) בחרו דמות עם מבנה גוף רזה, ואילו פחות מעשירית מהנבדקים (6.7%) בחרו דמות עם מבנה גוף שמן. ככלל, דמויות של נשים שבחרו המתבגרות במחקר היו רזות יותר (בציון ממוצע של 32.18 נקודות) בהשוואה לדמויות הגבריות שבחרו המתבגרים (ציון של 5 נקודות בממוצע).

 

עשרת הדמויות הפופולאריות ביותר בקרב המתבגרים היו מריאנלה טלריקו רינלדי מהטלנובלה הארגנטינאית "כמעט מלאכים" (9.85%), מיילי סיירוס בקומדיה "האנה מונטנה" (7.69%), רייצ'ל גרין מהקומדיה "חברים" (6.46%), אלכסנדרה רוסו מהקומדיה "המכשפים מוויברלי פלייס" (5.23%), וקיקה המגולמת על ידי גל גדות בסדרה "עספור" (4.34%) – בקרב הבנות; וכן הדמות המצוירת "בוב ספוג" (5.54%), בארני סטינסון המגולם על ידי השחקן האמריקאי ניל פטריק האריס בסדרה "איך פגשתי את אימא" (4.31%), איציק בנסולי המגולם על ידי עוז זהבי בסדרה "עספור" (3.08%) ודרייק בל מהקומדיה "דרייק וג'וש" (2.46%) – בקרב הבנים.

 

נמצא כי ככל שהדמות בטלוויזיה שעמה מזדהה המתבגר הייתה רזה יותר, כך רמת ההזדהות איתו הייתה גבוהה יותר. ומעבר לכך, ככל שהפער בין מידות הגוף של המתבגר עצמו לבין אלו של הדמות הטלוויזיונית שעמה הוא מזדהה היה גדול יותר - כך ניבא הפער קשיים גדולים יותר של המתבגר עם מידות גופו, העלולים להצביע על סיכון מוגבר להפרעת אכילה.

 

הגוף המשתנה של מתבגרים

 

ככלל, נמצא כי מתבגרים גדולים יותר (בכיתות י'-י"א) היו בעלי תפיסת גוף חיובית יותר בהשוואה למתבגרים צעירים שנכללו בחקר (בכיתות ז'-ח'). החוקרים מציינים כי יתכן והשינויים שעוברים על הגוף בגיל ההתבגרות המוקדם משפיעים באופן שלילי על דימוי הגוף של מתבגרים לכיוון של בלבול וביקורת עצמית גבוהה יותר על גופם, מגמה שיש לחקור לטענתם בעבודות נוספות במשך.

 

מחקרים שונים התמקדו במנגנונים קוגניטיביים הקשורים בתהליכי למידה במסגרת צפייה בטלוויזיה, והצביעו בין השאר על תהליכים של השוואה חברתית (social comparison process) כתהליכים אוטומטיים בהם משווה הצופה את עצמו עם דמויות טלוויזיוניות שונות ומפנים מסרים שמועברים דרך הטלוויזיה, בין השאר בנוגע למידות גוף אידיאליות.

 

במחקר הנוכחי שותפות ד"ר טלי תאני-הררי וד"ר קרן אייל, וממצאיו פורסמו בגיליון אפריל 2015 של כתב העת Journal of Health Communication: International Perspectives. עבודה קודמת של החוקרות בחנה ייצוגים של גוף האדם בעיתונים מודפסים, והעלתה כי בקרב מתבגרים ובייחוד מתבגרות קיימת מעורבות גוברת בנוגע לנשים המצולמות במגזינים עם מבנה גוף רזה.

 

עבודות נוספות מצאו כי גם בטלוויזיה, דמויות עם מידות גוף רזות לרוב מיוצגות בצורה חיובית יותר גם באשר לתכונות האופי שלהן, בהשוואה לדמויות עם עודף משקל או השמנה. מחקר שנערך בפיג'י פורסם בינואר 2011 מצא כי לא רק חשיפה ישירה לטלוויזיה קשורה להפרעות אכילה, אלא גם חשיפה עקיפה, למשל באמצעות שיחות עם קרובים וחברים שצופים הרבה בטלוויזיה. מחקר ישראלי נוסף מאוניברסיטת חיפה שפורסם בפברואר 2011, הראה כי גם לשימוש מוגבר ברשת הפייסבוק בקרב נערות יש קשר לשאיפה גדולה יותר לרזון ולסיכון מוגבר להפרעות אכילה.

 

 

Journal of Health Communication: International Perspectives, Doi: 10.1080/10810730.2015.1012241