מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותמתח נפשי מעלה סיכון לשבץ

מתח נפשי מעלה סיכון לשבץ

מחקר: סטרס נפשי גורם לשינויים חולניים בכלי דם שעלולים להגביר את הסיכון לשבץ מוחי


בחולים בסיכון גבוה, מתח נפשי עלול להעלות סיכון לשבץ (צילום: Shutterstock)
בחולים בסיכון גבוה, מתח נפשי עלול להעלות סיכון לשבץ (צילום: Shutterstock)

 

הקשר בין גורמי דחק ומתח נפשי מתמשך ושבץ מוח שרוי במחלוקת וגם המנגנונים המקשרים ביניהם אינם ברורים. מחקר חדש שפורסם בירחון היוקרתי STROKE בדק את הקשר בין מתח לשבץ באמצעות חשיפת עכברי מעבדה במשך 28 ימים לגורמי דחק שונים כגון חשיפה לעכברושים.

 

החוקרים הגרמנים בדקו ערכי לחץ דם ודופק וכן נתונים מתוחכמים יותר כגון תגובה של תפקוד תאי האנדותל המצפים את הדופן הפנימית של כלי הדם. בנוסף, החוקרים השרו שבץ מוח בכל העכברים על ידי חסימה של עורק המוח התיכון המספק דם לרקמת מוח נרחבת.

 

מתוצאות המחקר עולה כי היקף השבץ היה רחב באופן משמעותי בקרב אותם עכברים שנחשפו לגורמי דחק ביחס לעכברי הביקורת שלא נחשפו להם. כמו כן נמצא כי תפקוד תאי האנדותל היה לקוי באותם עכברים שנחשפו למתח נפשי.

 

המחקר הדגים כי דחק נפשי גורם, על ידי מנגנונים פיזיולוגים, לשינויים בדפנות כלי דם ולשבץ מוח. עורכי המחקר משערים כי עליה בהורמוני דחק ידועים כגון קורטיקוסטרואידים גורמים לאותם שינויים. 

 

מהמחקר עולה כי בחולים בסיכון גבוה, מתח נפשי עלול להעלות סיכון לשבץ. כמו כן יתכן כי בעתיד יהיה ניתן להקטין את הסיכון לשבץ על ידי טיפולים הורמונאליים כגון חסימת הקולטן לקורטיקוסטרואידים בדפנות כלי הדם.

 

 

STROKE SEP 2011