מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותנזקי שמש משמעותיים - כבר בגיל צעיר

נזקי שמש משמעותיים - כבר בגיל צעיר

מחקר מצא נזקים משמעותיים בעורם של ילדים בני 12. לקראת פתיחת עונת הרחצה – איך נזהרים בשמש?


כוויות שמש בגיל הילדות מהוות סיכון גבוה להתפתחות מלנומה במהלך החיים (צילום: Shutterstock)
כוויות שמש בגיל הילדות מהוות סיכון גבוה להתפתחות מלנומה במהלך החיים (צילום: Shutterstock)

 

ניתן לראות נזקי שמש בעור כבר בגילאים צעירים מאוד. חוקרים זיהו נזקי עור מצטברים העלולים להיות בלתי הפיכים בילדים בני 12. לרגל פתיחת עונת הרחצה בישראל מחר (ב') האגודה למלחמה בסרטן קוראת לנו להיות "חכמים בשמש" ולהגן במיוחד על תינוקות, ילדים ואנשים בקבוצות הסיכון.

 

חוקרים מאוניברסיטת קולורדו בדקו את עורם של 585 ילדים בני 12 בצילום אולטרה סגול (UV), בשתי טכניקות: טכניקה סטנדרטית (standard visible) וטכניקת קיטוב (cross-polarized). צילום אולטרה סגול הוא צילום בעזרת אור בספקטרום אולטרה סגול בלבד המאפשר לצפות ברזולוציה גבוהה בנזקי עור.

 

בבדיקת הממצאים נצפו נזקי שמש משמעותיים בקרב ילדים בעלי עור בהיר, ילדים אדומי שיער (ג'ינג'ים), בעלי עיניים כחולות, בעלי נמשים רבים ובעלי מספר גדול של שומות. תוצאות דומות נתקבלו בשתי הטכניקות. מדובר בנזקים מצטברים, שעלולים להיות בלתי הפיכים.

 

החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת של האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה, מדגישים כי לאור הממצאים המראים בצורה ויזואלית וברורה כי נזקי שמש נצפים כבר בגיל מוקדם, יש צורך בהגברת פעילויות ההסברה בקרב ילדים המשתייכים לקבוצות הנמצאות בסיכון מוגבר לחלות במלנומה. כמו כן, המחקר מאפשר לרופאי עור להשתמש בכלים שפותחו במסגרתו, כדי להעריך את נזקי השמש בקרב ילדים.

 

 

 (מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, שיגן  על הפנים, העיניים, הצוואר והעורף. צילום: Shutterstock)

 

האגודה למלחמה בסרטן יוצאת בקריאה לציבור הרחב לשמור על כללי הזהירות בקרב כלל האוכלוסייה ובמיוחד בקרב קבוצות הסיכון הגבוה. בקבוצות אלה כלולים בהירי עור שעורם נצרב בקלות, בעלי שומות רבות, תינוקות, ילדים וקשישים, אנשים שבתוקף עיסוקם או תחביבם נמצאים זמן ממושך בשמש, צוללנים, גולשים, שחיינים הנחשפים לשמש שעורם רטוב וקולט עוצמת קרינה גבוהה המוחזרת מהמים, אנשים שקרובי משפחתם חלו בסרטן העור, אנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש ואנשים שעברו השתלת איברים ומקבלים באופן קבוע טיפול בתכשירים המדכאים את מערכת החיסון.

 

ילדים בשמש – רק עם חולצה

 

באגודה מציינים שהוכח כי כוויות שמש בגיל הילדות מהוות סיכון גבוה להתפתחות מלנומה במהלך החיים לכן, חשוב לדאוג שהילדים לא יסירו את החולצה בזמן שהותם בחוץ ובמים (בעת שהותם במים, מומלץ שילבשו בגד גוף, רצוי בגד ים מיוחד עם שרוול, או חולצת כותנה באריגה צפופה, הדוקה לגוף). חשוב שהילדים יקפידו על כללי ההגנה גם כאשר אינם בחסות ההורים, למשל בזמן שהותם בגן הילדים, בבית הספר, בקייטנה, בתנועות נוער ובספורט.

 

זכרו את המלצת האגודה למלחמה בסרטן היה "חכם בשמש": 

 

ח - חפשו צל.  יש להשתדל לשהות בצל. צריך לזכור כי בחוף הים, או בשפת הבריכה, ישנה גם קרינה חוזרת מהחול ו/או המים.

 

כ - כובע. מומלץ לחבוש כובע רחב שוליים, שיגן מקרני השמש על הפנים, העיניים, הצוואר וגם העורף.

 

מ - משקפי שמש. מומלץ להרכיב משקפי שמש תקניים המסננים את מעבר הקרניים העל-סגולות.

 

ב - ביגוד מתאים. מומלץ לכסות ככל שניתן את הגוף בלבוש מלא (חולצה עם שרוול ארוך ומכנסיים). הבדים המספקים את מירב ההגנה מפני קרני השמש הם בדים באריגה צפופה, כמו כותנה.

 

ש - שעות בטוחות. יש להימנע עד כמה שאפשר, מחשיפה לשמש בין השעות 10:00 – 16:00, שהן שעות בהן עוצמת הקרינה היא מרבית.

 

מ - מסנן קרינה. מומלץ למרוח את אזורי העור שנותרו גלויים לשמש, כחצי שעה לפני היציאה במסנן קרינה עם מקדם הגנה של 30 ומעלה, בצורה הבאה: למרוח שכבה אחת, ולאחר שנספגה למרוח שוב שכבה נוספת, כלומר, למרוח שכבה כפולה, כדי לא לדלג על אזורים מסוימים.

 

ש - שתייה מרובה. הגוף מזיע ומאבד נוזלים בימים חמים. כדי למנוע את התייבשות הגוף, יש להרבות בשתייה.

 

 

למענה על שאלות ולקבלת חומר הסברה ללא תשלום בנושא מחלות הסרטן ודרכי מניעתן ניתן להתקשר 1800-599-995 או לבקר באתר האינטרנט  www.cancer.org.il.

 

לפרטים נוספים