מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותנעים כמה שזה כואב

נעים כמה שזה כואב

מחקר חדש מסביר את המנגנונים העצביים האחראים לאפקט ההרגעה של פגיעה עצמית


גירוי פיזי מכאיב מספק הקלה מסוימת ממצוקה רגשית באנשים עם הפרעת אישיות גבולית (צילום: אתר panthermedia)
גירוי פיזי מכאיב מספק הקלה מסוימת ממצוקה רגשית באנשים עם הפרעת אישיות גבולית (צילום: אתר panthermedia)

 

המחשבה שלשרוף או לחתוך את עצמך בכוונה יכולה לספק הקלה ממצוקה נפשית, היא קשה להבנה עבור מרבית האנשים. בכל זאת התופעה הזאת קיימת ומוכרת. מחקר חדש בדק את המנגנונים העצביים האחראיים לאפקט ההרגעה של פגיעה עצמית.

 

אנשים המאובחנים כסובלים מהפרעת אישיות גבולית חווים רגשות בעוצמה רבה ופעמים רבות מתקשים לווסתם. קבוצה זאת של אנשים גם מציגה שיעורים גבוהים של התנהגויות פגיעה – עצמית, אשר מסייעות להם להפחית מצבים רגשיים שליליים.

 

מחקר חדש בדק את ההשפעה של גירוי רגשי וגירוי תרמי (גירוי באמצעות חום) בקרב אנשים אשר סובלים מהפרעות אישיות גבולית ובקרב קבוצת ביקורת של אנשים שאינם סובלים מההפרעה. החוקרים השתמשו בטכניקות הדמיה של המוח, תוך שימוש בגירוי חזותי (תמונה) כדי לייצר השפעה שלילית, חיובית וניטרלית וגירוי תרמי כדי לייצר כאב. הגירוי המכאיב של חום ניתן באופן אינדיווידואלי לכל נבדק בהתאם לסף רגישות הכאב האישי שנבדק אצלו.

 

בקרב הקבוצה שאובחנה עם הפרעת אישיות גבולית נמצאו עדויות של פעילות מוגברת של המערכת הלימבית בתגובה לתמונה שמעוררת רגש שלילי או חיובי. ממצא זה תואם את הידע הקיים לגבי בעיות בוויסות הרגשי באנשים עם הפרעת אישיות גבולית. הפעלה של איזור האמיגדלה במוח גם הייתה קשורה לקשיים בויסות רגשי שדווחו על ידי הנחקרים.

 

יחד עם זאת, הגירוי התרמי עיכב את הפעולה של האמיגדלה בקרב כלל הנבדקים במחקר, כנראה כתוצאה מדיכוי של תגובה רגשית.

 

הממצאים תומכים בהשערה שגירוי פיזי מכאיב מספק גם הקלה מסוימת ממצוקה רגשית, בגלל שבאופן פרדוקסאלי הכאב מדכא אזורים במוח המעורבים ברגש. תהליך זה עוזר לאנשים עם הפרעת אישיות גבולית לפצות על מנגנון ויסות רגשי לקוי.

 

המחקר מאשר ממצאים קודמים בנוגע לרגשיות יתר בקרב אנשים אשר סובלים מהפרעת אישיות גבולית ומציע שאנשים אלה מעבדים גירוי מכאיב באופן שונה מכלל האוכלוסייה.

 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק

 


Biological Psychiatry, 2010; 68 (4): 383 DOI:10.1016/j.biopsych.2010.04.015