מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותסרטן השד: חילוניות חולות יותר

סרטן השד: חילוניות חולות יותר

מחקר מצא כי סרטן השד נפוץ יותר בנשים חילוניות בהשוואה לחרדיות, אך נוטה להיות חמור יותר בקרב חרדיות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בקרב נשים חרדיות הסיכון להתפתחות של סרטן השד נמוך יחסית, אך במקרה שהמחלה מתפתחת, היא נוטה להיות חמורה יותר. כך עולה ממחקר חדש שהוצג היום (ב') במסיבת עיתונאים של האגודה למלחמה בסרטן לקראת מבצע "הקש בדלת".

 

במחקר החדש - עבודת דוקטורט של ד"ר דורית איזק, בהנחייתה של פרופ' סיגל סדצקי מהיחידה לאפידמיולוגיה שבמכון גרטנר - נבחנו הבדלים בהיבטים שונים של מחלת סרטן השד בין נשים יהודיות בישראל, לפי קבוצת השתייכותן הדתית - חילוניות, מסורתיות, דתיות-לאומיות וחרדיות.

 

קבוצת המחקר התבססה על נתוני תחלואה ארציים וכן על מדגם של כ-1,500 חולות שאובחנו בשנים 2006-2007.

 

מהמחקר עולה כי שכיחות המחלה בקרב האוכלוסייה החרדית נמוכה באופן משמעותי בהשוואה לשכיחותה באוכלוסייה החילונית.

 

לעומת זאת, בהשוואת מהלך המחלה בין חולות חילוניות לחולות מהמגזר החרדי, נצפה מהלך חמור יותר בקרב החולות החרדיות, שהתבטא בשיעורי הישנות גבוהים יותר של המחלה ובשיעורי הישרדות נמוכים יותר.

 

החוקרים מסבירים כי תוצאות אלו תומכות בידע הקיים, לפיו גורמים מיילדותיים-הורמונליים - בהם ריבוי לידות וגיל צעיר בלידה ראשונה המאפיינים את המגזר החרדי - מגנים מפני תחלואה בסרטן השד.

 

ניתוח מעמיק של הנתונים הדגים הבדלים מובהקים בין שתי האוכלוסיות בשלב המחלה בעת האבחנה, במאפיינים מסוימים של הגידול וכן במאפיינים הקשורים באורח חיים כמו פעילות גופנית ומשקל. גורמים אלו משפיעים על סיכויי ההחלמה מסרטן השד ויכולים להסביר את ההבדלים שנצפו בין שתי האוכלוסיות מבחינת חומרת המחלה וסיכויי ההישרדות.

 

כיום חיות בישראל 19,493 נשים שאובחנו עם סרטן השד, שהחלימו, או שעדיין מתמודדות עם המחלה. מנתוני הרישום הלאומי לסרטן שהוצגו במסיבת העיתונאים, עולה כי 79% מהחולות בסרטן השד הן נשים מעל גיל 50.

 

ישראל ממוקמת במקום הרביעי מבין המדינות ה-OECD בשכיחות של סרטן השד, אחרי בלגיה, צרפת והולנד. החדשות הטובות הן שבעשור האחרון שיעורי התמותה מסרטן השד נמצאים במגמת ירידה.