מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותסרטן שלפוחית השתן אצל נפגעי חוט שדרה

סרטן שלפוחית השתן אצל נפגעי חוט שדרה

האם שיטת ריקון מסוימת של שלפוחית השתן מהווה גורם סיכון לסרטן או שלפוחית שתן נוירוגנית שנגרמת בעקבות פציעה בחוט השדרה?


ניהול שלפוחית נוירוגנית וסרטן שלפוחית השתן
ניהול שלפוחית נוירוגנית וסרטן שלפוחית השתן

פגיעה בחוט השדרה ידועה כגורם סיכון לסרטן שלפוחית השתן. הסיכון לסרטן בשלפוחית השתן אצל נפגעי חוט שדרה הוא פי 16-28 גבוה יותר מאשר באוכלוסיה הכללית. מחקרים קודמים זיהו נוכחות של קטטר קבוע בשלפוחית השתן כגורם סיכון.

 

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבדוק את המאפיינים של סרטן שלפוחית השתן באוכלוסיה של נפגעי חוט שדרה.

 

במחקר נסקרו נפגעי חוט שדרה בתקופה שבין ינואר 1983 לינואר 2007. מכלל המטופלים, הדגש הושם על אלה שאובחנו עם סרטן בשלפוחית השתן. הנתונים שנאספו כללו זמן מרגע האבחנה, שיטת אבחון, צורת ריקון של שלפוחית השתן, סוג של סרטן, הטיפול שניתן ואת התוצא.

 

מתוך סך הכל 1319 נפגעי חוט שדרה שנסקרו, 32 אובחנו עם סרטן של השלפוחית. הודגמו מספר שיטות לניהול שלפוחית נוירגנית:  אצל 44% היה קטטר שתן קבוע בממוצע של 33.3 שנים, אצל 48% היה מאסף חיצוני (פנרוס) בממוצע של 37.4 שנים וצנתור לסירוגין אצל 8% על ממוצע של 24.5 שנים.

 

תוצאות המחקר הראו כי מעל ל- 50% מהחולים שאובחנו עם סרטן של שלפוחית השתן, לא השתמשו בקטטר קבוע לריקון השלפוחית. הדבר מצביע על כך שהשלפוחית הנוירוגנית ולא הקטטר הקבוע עלולה להוות גורם סיכון לסרטן שלפוחית השתן.

 

מסקנה עיקרית היא שיש לשקול מעקב ובדיקות סקר ארוכות טווח לגילוי מוקדם של סרטן אצל כלל האוכלוסיה של נפגעי חוט שדרה ולא רק אצל אלה שמשתמשים בקטטר קבוע.

 

מתוך: Spinal Cord (2010) 48, 257–261

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן