מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותעיטוש אחד מספיק כדי לזהם חדר שלם

עיטוש אחד מספיק כדי לזהם חדר שלם

עיטוש אחד יכול לזהם חדר שלם בשפעת למשך שעות ולגרום למחלה במי שנמצא בחדר שעה


טיפות קטנות מהעיטוש יכולות להישאר באוויר במשך שעות (צילום: panthermedia)
טיפות קטנות מהעיטוש יכולות להישאר באוויר במשך שעות (צילום: panthermedia)

 

נדמה שכולם סביבכם חולים בשפעת? מדענים מאוניברסיטת וירג'יניה טק גילו שדי בעיטוש אחד של אדם הסובל משפעת כדי לפזר חלקיקי וירוס בחדר שלם. הזיהום לדבריהם, עלול להמשך במשך שעות, ולגרום להדבקות במחלה.

 

המחקר שפורסם בבכתב העת Journal of the Royal Society Interface מצא כי הטיפות המיקרוסקופיות המזוהמות שנפלטות משיעול או עיטוש, מרחפות להן באוויר בריכוזים מספיק גבוהים כדי לגרום למחלה. לאחר שעה בלבד של שהיה בחלל סגור טיפוסי כמו חדר המתנה של רופא, מטוס, משרד או רכבת, שבו התעטש אדם עם שפעת אפילו פעם אחת, אנו שואפים פנימה מספיק חלקיקים המכילים את הווירוס, ועלולים להדבק במחלה.

 

ידוע כי שפעת עוברת מאדם לאדם דרך הפרשות של מערכת הנשימה והבליעה כמו רוק או נזלת. רוב המחקרים שנערכו בנושא, התרכזו ברסס טיפות, טיפות גדולות המכונות אירוסולים, הנפלטות בשיעול או עיטוש, שנושאות את הווירוס באוויר, אבל במהירות נופלות לרצפה או למשטחים קרובים אחרים. לכן, הניחו שהידבקות בשפעת נגרמת בעיקר משאיפה של הטיפות המרוססות בעת השיעול או העיטוש, או חשיפה לטיפות הללו במגע עם משטחים עליהן נחתו.

 

עד היום כמעט ולא בחנו את איום ההדבקות שמגיע מטיפות קטנות יותר, כל כך קטנות, שהן נותרות באוויר במשך שעות, אפילו ימים. החוקרים מצאו, שטיפות אלה גם עלולות להביא להדבקות במחלה, דרך שאיפתן מהאוויר.

 

החוקרים אספו דגימות מהאוויר בחדרי המתנה של קליניקות רופאים, חדרים במועדוניות ילדים ומטוסים לאחר טיסה. במחצית מהדגימות נמצאו טיפות קטנות שהכילו את וירוס השפעת.

 

על-פי הממצאים, מטר מעוקב טיפוסי של אוויר הכיל בממוצע 16 אלף חלקיקים של וירוס השפעת. רוב חלקיקי הווירוס היו קטנים מ-0.0004 מילימטר, מה שאפשר להם להישאר ולרחף באוויר למשך שעות רבות, הקטנים ביותר יכולים להיוותר באוויר אפילו ימים, אם החדר לא יאוורר.

 

החישוב שערכו החוקרים מראה שבריכוזים אלה כמות הווירוסים שאדם ישאף במשך שעה אחת מספיקים כדי לגרום להדבקות.

 

 

לכתבה המלאה באתר אוניברסיטת וירג'יניה טק

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה