מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותעיכוב בהתפתחות המוח בסובלים מ-ADHD

עיכוב בהתפתחות המוח בסובלים מ-ADHD

מחקר: התפתחות המוח מתעכבת בילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי


התפתחות קליפת המוח על פני השטח מתעכבת בילדים עם ADHD (צילום: Shutterstock)
התפתחות קליפת המוח על פני השטח מתעכבת בילדים עם ADHD (צילום: Shutterstock)

 

האם הפרעת קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) נובעת מעיכוב בהתפתחות המוח או שהיא תוצאה של חריגה מוחלטת מהתפתחות טיפוסית? מחקר חדש שפורסם בכתב העת Biological Psychiatry מציג עדויות לכך שההסבר טמון בעיכוב בהתפתחות.

 

קליפת המוח (cerebral cortex) היא הרקמה האפורה המקופלת המהווה את החלק החיצוני ביותר במוח ומכסה את המבנים הפנימיים של המוח. הרקמה מחולקת לאונות, לכל אחת תפקוד ספציפי וחשוב כמו קשב, חשיבה, שפה ועיבוד חושי.

 

למבנה הזה יש שני ממדים – עובי הקליפה ופני השטח שלה – שניהם מתעצבים במהלך הילדות כחלק מתהליך התפתחות רגיל.

 

במחקרים קודמים, קבוצת החוקרים מהמכון הלאומי לבריאות הנפש בארה"ב מצאה כי תהליך התעבות קליפת המוח מתעכב בילדים המאובחנים עם ADHD. במחקר הנוכחי, הם ביקשו למדוד אם התפתחות הקליפה על פני השטח מתעכבת גם היא.

 

הם גייסו 234 ילדים עם ADHD ו-231 ילדים המתפתחים באופן טיפוסי וסרקו את המוח של כל אחד מהם עד ארבע פעמים בין הגילאים 10 עד 17. באמצעות טכנולוגית הדמיה מתקדמת הם הצליחו למפות את התפתחות המסלולים על פני השטח ביותר מ-80,000 נקודות במוח ומצאו כי התפתחות שטח קליפת המוח מתעכבת באזורי המוח הקדמיים בילדים עם ADHD.

 

לדוגמא, בילדים המתפתחים בצורה רגילה, בקליפת המוח הקדם חזיתית הימנית מחצית מהאזור הגיע לשיא שלו בגיל הממוצע של 12.7, אבל ילדים עם ADHD לא הגיעו למצב זה עד גיל 14.6.

 

כעת מחקרים נוספים יצטרכו לבחון את המדדים הללו במבוגרים כדי לבדוק אם העיכובים מתרגמים להבדלים ארוכי טווח בקליפת המוח.

 

 

Biological Psychiatry, Volume 72, Issue 3