מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
דר-ניסים-אריש
דר-ניסים-אריש
בוגר הפקולטה לרפואה האוניברסיטה העיברית, ירושלים. מומחה ברפואה פנימית ובמחלות ריאה . רופא בכיר ביחידה למחלות ריאה במרכז הרפואי שערי צדק.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותעישון: הרגל, לא התמכרות

עישון: הרגל, לא התמכרות

מחקר ישראלי מצא כי מקורו של הדחף לסיגריה בהרגל ולא בהתמכרות לניקוטין


אפקט ההשתוקקות לסיגריה נוצר בשל רמזים פסיכולוגים ולא בגלל האפקט הפיזיולוגי של חוסר בניקוטין (צילום: אתר סטוק פוטוז)
אפקט ההשתוקקות לסיגריה נוצר בשל רמזים פסיכולוגים ולא בגלל האפקט הפיזיולוגי של חוסר בניקוטין (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

מדבקות או מסטיק ניקוטין הם אמצעים נפוצים לגמילה מעישון, אך פעמים רבות הם לא יעילים. חוקרים מאוניברסיטת תל-אביב מצביעים על הסיבה האפשרית לכך.

 

במחקר החדש שפורסם בכתב העת Journal of Abnormal Psychology מצא ד"ר ראובן דר, יחד עם חוקרים נוספים מאוניברסיטת תל-אביב, כי עוצמת הדחף לסיגריה קשור יותר לאלמנט הפסיכולוגי של עישון מאשר להשפעות הפיזיולוגיות של ניקוטין ככימיקל ממכר.

 

החוקרים עקבו אחר התנהגויות עישון ורמת ההשתוקקות לסיגריה של דיילים בטיסות אל על. כל דייל היה במעקב במשך שתי טיסות- אחת שנמשכה 10-13 שעות והשנייה טיסה קצרה לאירופה ובחזרה כשהטיסה לכל כיוון נמשכה 3 עד 5 שעות ובאמצע הייתה עצירה בשדה תעופה. באמצעות שאלון, נבדקו רמות ההשתוקקות לעישון של הדיילים כל שעה במהלך הטיסות.

 

החוקרים מצאו כי למשך הטיסה לא הייתה השפעה משמעותית על רמות ההשתוקקות לסיגריה. הצורך לעשן לא התעורר בזמן הטיסה, אלא החל רק לקראת הנחיתה, כשהדיילים ידעו שבקרוב יוכלו לעשן. גם בטיסות הארוכות וגם בקצרות, ההשתוקקות לסיגריה עלתה בהדרגה והגיעה לשיאה בזמן הנחיתה. רמות ההשתוקקות בסוף הכיוון הראשון של הטיסות הקצרות היו שוות לאלה שבסופן של טיסות ארוכות והן גם היו גבוהות הרבה יותר מהרמות שהיו בנקודת זמן המקבילה בטיסה הארוכה, מה שממחיש שהתשוקה לסיגריה עלתה בציפייה לנחיתת הטיסה. בטיסות הקצרות, רמות ההשתוקקות בתחילת הטיסה חזור, ירדו ביחס לרמות שהיו בסוף הטיסה לכיוון הראשון, גם בקרב דיילים שעישנו בזמן ההמתנה בשדה לטיסה חזרה, וגם בקרב כאלה שלא יכלו לעשן בגלל איסור על עישון בשדה התעופה. 

 

החוקרים הראו כי כאשר אנשים יודעים שאינם יכולים לעשן, אין להם צורך לעשן. אפקט ההשתוקקות לסיגריה נוצר בשל רמזים פסיכולוגים ולא בגלל האפקט הפיזיולוגי של חסר בניקוטין.

 

במחקר קודם הראו החוקרים כי מעשנים דתיים, שאסור להם על פי דת לעשן בשבת, לא מרגישים השתוקקות לסיגריות ביום זה. הנחקרים נשאלו על ההשתוקקות לעישון בשלושה ימים שונים: בשבת, ביום חול רגיל וביום חול בו הם התבקשו להימנע מעישון תמורת תשלום. הנחקרים רואיינו בסופו של כל אחד מהימים האלה, על רמות ההשתוקקות שלהם באותו יום.

 

הנבדקים דיווחו על השתוקקות גבוהה לעישון ביום חול שבו עישנו כרגיל, וביום בו נמנעו מעישון תמורת כסף - אבל דיווחו כי בשבת לא נוצר אצלם צורך לעשן. רמות ההשתוקקות ביום החול בו הם עישנו כמה שרצו וביום החול בו התבקשו להימנע מסיגריות, היו גבוהות באותה מידה, מה שהראה כי השתוקקות לסיגריה לא מאוד קשורה לחוסר בניקוטין.

 

החוקרים מצאו כי רמות ההשתוקקות לסיגריה היו נמוכות מאוד בבוקר השבת, כאשר המעשנים ידעו שהם לא יוכלו לעשן למשך לפחות 10 שעות. רמות ההשתוקקות עלו באופן הדרגתי בסוף השבת, כאשר הנבדקים ציפו לסיגרית פוסט-השבת הראשונה שלהם.

 


Journal of Abnormal Psychology Volume 119, Issue 1, February 2010, Pages 248-253

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה

תמורה-קייל
17/07/10 7:53

היה לי כל כך קל להפסיק לעשן...
http://www.camoni.co.il/?idr=402&pid=3506