מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותעל אירועים בחיים העלולים לעורר הפרעות אכילה

על אירועים בחיים העלולים לעורר הפרעות אכילה

מחקר: מחסור בתמיכה לאחר אירועי חיים מלחיצים וטראומתיים עלול לעודד התפרצות של הפרעות אכילה


אפילו החלפת בית ספר או מעבר דירה עלולים להוביל להפרעות אכילה (צילום: Shutterstock)
אפילו החלפת בית ספר או מעבר דירה עלולים להוביל להפרעות אכילה (צילום: Shutterstock)

 

הפרעות אכילה עלולות להתעורר עקב חוסר תמיכה לאחר אירועי חיים מלחיצים וטראומתיים כמו אבל, בעיות במערכות יחסים, התעללות ופגיעה מינית. אפילו החלפת בית ספר או מעבר דירה עלולים להוביל להפרעות כמו אנורקסיה או בולמיה בצעירים. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Nursing.

 

חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה שבארצות הברית ראיינו 26 נשים וגבר אחד, שטופלו במרפאה לטיפול בהפרעות אכילה. הגיל הממוצע של הנבדקים היה 27 (בני 17 עד 64), והם קיבלו טיפול במשך עשרה חודשים עד 18 שנים. 9 מהם סבלו מאנורקסיה, 3 סבלו מבולמיה, נבדקת אחת סבלה משתי ההפרעות ו–14 נבדקים סבלו מהפרעת אכילה בלתי ספציפית.

 

מטרת המחקר הייתה לבדוק אם יש קשר בין אירועי מעבר בחיי המשפחה לבין התפרצות של הפרעות אכילה. למעשה זהו עוד ניסיון להבין מה גורם להתפתחות של הפרעת אכילה, מתוך תקווה שידע זה יסייע בפיתוח טיפולים יעילים.

 

מהראיונות עלו שישה נושאים מרכזיים שכיסו את אירועי המעבר המשמעותיים שקדמו להתפתחות הפרעות אכילה:

 

1. מעבר בית ספר – חלק מהמרואיינים תארו ששינויים כגון מעבר מבית ספר יסודי לחטיבת הביניים או המעבר למגורים בקולג' עוררו תחושות קשות של בדידות. במסגרות כאלו בהן נדרשת עצמאות גדולה יותר, התחושה היא של געגועים וחששות כבדים מה"לבד".

 

2. שינויים במערכות יחסים – חלק דיברו על פרידה מבן זוג או התמודדות עם גירושים של ההורים והתרחקות מאחד מהם כתוצאה מכך. התחושה היא כי ההורה העוזב אבד והקשר המיוחד או הקרוב שהיה עימו נקטע בכאב.

 

3. מוות של בן משפחה – מוות של בן משפחה או חבר קרוב נחווה לעיתים קרובות כאירוע טראומתי. אנשים מתארים שהם לא ידעו כיצד להתמודד עם האובדן והאבל ושהייתה להם מעט מידי תמיכה. למשל, אישה אחת סיפרה שכאשר אחותה נפטרה היא עצמה הייתה בת חמש ואף אחד לא דיבר איתה על האירוע הקשה. לדבריה היא התחילה לאכול כדי לפצות ולהרגיע את החרדה שלה.

 

4. מעבר מגורים או החלפת מקום עבודה – יש אנשים שנפגעו כתוצאה ממעבר לעיר אחרת או לארץ אחרת בעקבות החלפת מקום עבודה שלהם או של בן משפחה. אחרים נפגעו מפיטורים ומתחושות של בדידות וחוסר תמיכה בתקופות מעבר קשות אלה.

 

5. מחלה/אשפוז – מחלות שגרמו לקשיים נפשיים או לירידה במשקל כתוצאה מהמחלה וכתוצאה מכך התפרצה הפרעת אכילה. למשל אישה אחת תארה שחלתה במחלה ויראלית והפחד מחוסר השליטה על גופה גרם לה לנסות לשלוט באוכל. אישה אחרת אובחנה כסובלת מהיפוגליקמיה מגיל 17 ונאמר לה שעליה לאכול לעיתים קרובות. היא החלה לחשוב כל הזמן על אוכל ומאז התפתחו אצלה התקפי אכילה.

 

6. התעללות/תקיפה מינית/גילוי עריות – נבדקות דיברו על אירועי התעללות שחוו וכיצד הן חשו נטושות על-ידי חברים ומשפחה מהם רצו תמיכה. שתי נשים אמרו שאכלו יותר כדי להפוך את גופן ללא אטרקטיבי ומתוך הרצון להיות גדולות במיוחד ומאיימות.

 

המחקר מאשר שהפרעות אכילה עלולות להתעורר כתוצאה משינויים ואירועי חיים מלחיצים ויותר מכל - מחוסר תמיכה מספקת בתקופות אלה.



לפרטים נוספים