מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותעל סיפור משפחתי של שבץ ואוטמים לקונרים שקטים

על סיפור משפחתי של שבץ ואוטמים לקונרים שקטים

שבץ אצל קרוב משפחה מדרגה ראשונה מהווה גורם סיכון למחלת כלי דם קטנים


גורם הסיכון המשפחתי המשמעותי ביותר היה סיפור של שבץ אצל האב (צילום: panthermedia)
גורם הסיכון המשפחתי המשמעותי ביותר היה סיפור של שבץ אצל האב (צילום: panthermedia)

 

כרבע ממקרי שבץ המוח הינם אוטמים לקונרים - חסימות בכלי דם קטנים המספקים את רקמת המוח העמוקה. גורם הסיכון הידוע העיקרי לאוטמים לקונרים הינו יתר לחץ דם, הגורם לשינויים מבניים בדופן כלי הדם הקטנים ובסופו של דבר לחסימתם. כעת מתברר שהיסטוריה משפחתית של שבץ, כנראה מהווה גורם סיכון נוסף.

 

התמונה הקלינית של אוטמים לקונרים כוללת, בדרך כלל, חוסר מוטורי בלבד או חוסר תחושתי בלבד בגפיים הנגדיות. תסמונות נדירות יותר כוללות קושי בהגיית מילים וחוסר זריזות ביד הנגדית. חלק ניכר מהאוטמים הלקונרים הינם שקטים, כלומר ללא תסמינים, וניתן לראות אותם בהדמיה בלבד. מכאן החשיבות הרבה של זיהוי גורמי סיכון.

 

מחקר חדש שפורסם בגיליון החדש של הירחון החשוב STROKE בדק את הקשר בין היסטוריה משפחתית של שבץ מוח ואוטמים לקונרים בקרב 157 חולים שעברו שבץ לקונרי ראשון בחייהם.

 

מהמחקר עולה כי סיפור משפחתי של שבץ אצל קרוב מדרגה ראשונה מהווה גורם סיכון ישיר ובלתי תלוי לאוטמים לקונרים, בעיקר לאוטמים שקטים ובעיקר באוכלוסיה צעירה מגיל 65. 52% מהנבדקים דיווחו על לפחות אדם אחד מהקרובים אליהם בדרגה ראשונה, שעבר שבץ. גורם הסיכון המשפחתי המשמעותי ביותר היה סיפור של שבץ אצל האב.

 

למרות שהגורמים הגנטיים טרם זוהו, נראה כי קיימת מועדות במשפחות אלו למחלת מפושטת של כלי דם קטנים. זיהוי גורמי סיכון נוספים עשוי לעזור במניעה ראשונית של אירועים מוחיים בעיקר על ידי איזון אגרסיבי יותר של גורמי סיכון וסקולאריים.

 

 

Stroke. 2011;42:1196-1200

 

תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל