מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותעליה בשכיחות הפרעת אכילה מסוג פיקה

עליה בשכיחות הפרעת אכילה מסוג פיקה

הפרעת האכילה פיקה - המתבטאת באכילת דברים שאינם מזון כגון בוץ או נייר - נמצאת בעלייה מתמדת


התסמונת שכיחה בקרב ילדים צעירים יותר מאשר בקרב מבוגרים (צילום: Shutterstock)
התסמונת שכיחה בקרב ילדים צעירים יותר מאשר בקרב מבוגרים (צילום: Shutterstock)

 

הפרעת אכילה מסוג פיקה, השכיחה יותר בילדים מאשר במבוגרים, מתבטאת באכילת דברים שאינם מזון. נתונים חדשים של הסוכנות האמריקנית לחקר ואיכות הבריאות מראים כי קיימת עליה מתמדת בשכיחות אשפוזים בשל התסמונת. 

 

הנתונים מראים שמספר מקרי האשפוז כתוצאה ישירה מאנורקסיה ובולמיה נמצא בירידה בין השנים 2007 ו- 2009. יחד עם זאת, הפרעת אכילה מסוג פיקה נמצאת בעלייה חדה של כ– 93% מאז 1999.

 

פיקה הינה הפרעת אכילה המתבטאת באכילת דברים שאינם מזון כגון בוץ, גיר, נייר, צבע, חימר ואפילו צואה. הסובלים ממנה אוכלים דברים בלתי מזינים העלולים להזיק להם, וזאת באופן שאינו תואם את השלב ההתפתחותי בו הם נמצאים.
 

התסמונת שכיחה בקרב ילדים צעירים יותר מאשר בקרב מבוגרים. ספריית הרפואה הלאומית בארה"ב מדווחת כי 10-23% מהילדים בגילאי 1-6 מראים התנהגויות שכאלה.

 

סימן האזהרה לכך שילד סובל מתסמונת פיקה הוא שבאופן שאינו תואם לשלב ההתפתחותי שלו, הילד אוכל באופן עקבי חומרים לא מזינים, על אף ניסיון להגביל זאת, במשך חודש לפחות. 

 

הגורמים להתפתחות התסמונת אינם ידועים, אולם ידוע כי תנאים מסויימים עלולים להעלות את דרגת הסיכון, בהם תת תזונה, חוסרים בגוף, בעיקר של ברזל או אבץ, היריון, גורמים תרבותיים, הזנחה הורית שכוללת מניעת מזון, בריאות נפשית לקויה או הפרעה התפתחותית. יותר מ – 30% מהילדים אשר אושפזו עם תסמונת פיקה בשנת 2009 סבלו מהפרעה בספקטרום האוטיסטי.

 

הורים אשר חושדים כי ילדם סובל מהתסמונת צריכים לשוחח על כך עם רופא המשפחה. הטיפול בפיקה מתחיל תמיד בהשלמת חוסרים תזונתיים ובטיפול בבעיות רפואיות אחרות כגון חשיפה לעופרת כתוצאה מאכילת צבע או זיהומים כתוצאה מחשיפה לחיידקים מזיקים. טיפול תרופתי וטיפול התנהגותי יכולים להיות יעילים לטיפול בתסמונת עצמה. כמובן שיש לפנות לטיפול רפואי מיידי אם הילד אכל דבר מה שעלול להיות רעיל או ליצור חסימת מעיים.


   

Zhao, Y., Encinosa, W. An Update on Hospitalizations for Eating Disorders, 1999 to 2009. HCUP Statistical Brief #120. September, 2011