מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא ממלא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה וחבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותפגמים מולדים של מערכת עצבים

פגמים מולדים של מערכת עצבים

ממצאים חדשים עשויים לשפוך אור על מומים מולדים במוח וחוט שדרה


מחקר חדש שפורסם בגליון האחרון של Developmental Cell מפסק תובנה מעיינית הודות היווצרות מערכת עצבים בשלבים  מוקדמים של התפתחות העובר. המחקר שופך אור על תהליך שנקרא סגירת הצינור העצבי אשר, כאשר משתבש, גורם למומים מולדים  של המוח וחוט השדרה, לרבות ספינה ביפידה ואנאנצפליה.

 

במהלך התפתחות עוברית תקינה, מספר תאים שועדו  להצמיח את המוח ואת חוט השדרה מסתובבים ונוצרות צורות עם חריצים. בסופו של דבר, שני הצדדים מתחברים, כמעט כמו רוכסן, על מנת להקים מבנה חלול שנקרא הצינור העצבי. אם הצינור העצבי אינו נרכס לגמרי, זה גורם למוח ולחוט השדרה להתפתח באופן שונה, וכתוצאה מכך יהיו פגמים בטווח חומרה מן שיתוק חלקי ועד מוות. פגמים בצינור העצבי הם תופעה נפוצה עם שכיחות של 1/1000 לידות חי.

 

פרטים לגבי מה מניע את יצירת הצינור העצבי נשארו עד כה לא פתורים. אבל כעת, מחקר באוניברסיטת קליפורניה הראה כי חלבון בשם פרוטאז-מפעיל קולטנים (PARS), אשר ידוע בעיקר בזכות התפקיד שלו בתגובה לפגיעה ברקמה במבוגרים, נדרשים עבור סגירת הצינור העצבי. החוקרים מצאו כי עכברים עם חסר PARS הציגו פגמים ספציפיים בצינור העצבי. מעניין, PARS וחלבון ספציפי ששולט בהם היו פעילים רק בשולי החריץ ובמקום שקצוות של הצינור העצבי התמזגו. תצפיות אלו הובילו את החוקרים לשער כי  מערכת האיתות של  PAR עלשויה לחוש את שלמות הרקמה, כפי שהיא עושה במקרה של פציעות, כדי להסדיר את סגירת הצינור.

 

הגילוי של אירועים מולקולריים שתורמים לסגירת הצינור העצבי אצל עכברים עשוי להוביל לתובנות מנגנונים מורכבים של פגמים בצינור העצבי באדם.

 

Local Protease Signaling Contributes to Neural Tube Closure in the Mouse Embryo. Developmental Cell, 2010; 18 (1): 25-38 

 

המאמר המלא

 

תרגום ועריכה: אנה רייזמן