מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותפירות יבשים: דברים שכדאי לדעת

פירות יבשים: דברים שכדאי לדעת

ט"ו בשבט מגיע, זוהי שעתם של הפירות היבשים. קבלו מספר המלצות כדי שהחג יהיה בריא ובטוח


מומלץ לרחוץ את הפירות היבשים (צילום: panthermedia)
מומלץ לרחוץ את הפירות היבשים (צילום: panthermedia)

 

ביום חמישי הקרוב ייחגג ט"ו בשבט והפירות היבשים כבר מציצים מכל פינה. "לפני ששולחים את היד מלוא החופן לצלחת, כדאי לזכור כי בתהליך הייבוש מאבדים הפירות את רוב הנוזלים, ולכן תכולת הסוכר בהם עולה באופן משמעותי" מסבירה ד"ר אולגה רז, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי תל-אביב. "חשוב גם לדעת כי פירות יבשים עוברים עיבוד על ידי תרכובות גופרית, שעלולות לגרום לתגובות אלרגיות והתקפי קצרת אצל אנשים רגישים".

 

ד"ר רז מוסיפה כי למרות ערכם הקלורי הגבוה, הפירות היבשים עדיפים ללא ספק על "נשנושים" אחרים כמו עוגיות, חטיפים, סוכריות ושוקולדים. הסיבה היא שבנוסף לטעמם המשובח, לפירות יבשים תכונות רבות חשובות כמו תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים, סידן, ברזל, ויטמין בטא קרוטן ועוד.

 

איך אפשר לעשות את זה בריא יותר?

 

בלי תוספות: קיימים פירות יבשים טבעיים (כמו צימוקים שזיפים ומשמשים) שהם בעלי סגולות תזונתיים, אבל גם פירות מסוכרים (כמו פפאיה, אננס ובננה), המהווים בעצם יותר ממתקים מאשר פירות. "רצוי גם להימנע מאכילת פיצוחים מצופים בסוכר ולהעדיף פיצוחים טריים ללא קלייה, טיגון או טיבול" מוסיפה עדינה בן אהרון, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במרכז הרפואי סורוקה "פיצוחים מומלחים מכילים כמויות גדולות של מלח ומומלץ לאנשים המוגבלים בצריכת מלח להימנע מאכילתם".

 

רחצו את הפירות: "מאחר שאיננו יודעים מהיכן הגיעו הפירות היבשים למכולת שלנו, כדאי מאוד לשנות את ההרגל של הישראלים לאכול פירות יבשים ללא רחצה" אומרת ד"ר רז "מומלץ לרחוץ היטב את הפירות היבשים, רצוי אפילו במים חמים, מה שהופך אותם לא רק לנקיים, אלא גם לרכים ומתוקים יותר".

 

אורגאני עדיף: מומחי מכון התקנים מסבירים שכדי למנוע את קלקול הפירות היבשים וליצור להם מראה רענן, היצרנים מוסיפים להם חומרים כימיים שונים דוגמת גופרית דו חמצנית SO2 (חומר משמר), שמן פרפין (להברקה) תמיסה אלקלית ותחליב שמן (לייבוש הפרי). לעומת זאת, הפירות היבשים האורגנים לא מכילים תוספים.

 

גופרית דו חמצנית (SO2) בריכוזים גבוהים עלולה לגרום לכאב ראש, סחרחורות, הפרעות בראיה, שיעול ופגיעה בנשימה (לאוכלוסיה רגישה), לכן קיים תקן ישראלי המציין את תכולת החומר המרבית בפירות יבשים: משמשים, אפרסקים, ענבים שזיפים ותאנים 2000 מ"ג לק"ג, בננות 1000 מ"ג לק"ג, תפוחי עץ ואגסים 600 מ"ג לק"ג ופירות מיובשים אחרים 500 מ"ג לק"ג. בבדיקה שנערכה במכון התקנים הישראלי לנוכחות החומר במשמשים, תאנים ובננות נמצא כי כמות ה SO2 במשמשים גבוהה בכ- 20%-30% מעל המצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור, לעומת המשמש האורגני בו כמות ה SO2 הייתה זניחה. כמות ה SO2 בבננות ותאנים תאמה למצוין בתקן ובתקנות בריאות הציבור.

 

זהירות עם הילדים: חנק הוא סיבת המוות השנייה מבין תאונות הבית והפנאי בקרב ילדים בגילאי 17-0 והגורם ל- 5.3% ממקרי המוות בגין היפגעות בלתי מכוונת. מיכל זוהר שמשי, רכזת שלוחת בטרם במרכז הרפואי סורוקה מבהירה כי אין להגיש לילדים שגילם פחות מחמש פיצוחים למיניהם ובעיקר גרעינים ובוטנים הידועים בתכונתם לספוח נוזלים, לתפוח ולחסום את דרכי הנשימה ובכך עלולים לגרום לחנק, פירות יבשים כמו צימוקים ואגוזים, וגם לא תאנים מיובשות, תמרים ומשמשים יבשים, שמרקמם הדביק עלול לגרום לחנק.

 

צחצחו שיניים: בגלל תכולת סוכר גבוהה ודביקותם הגדולה של חלק מהפירות היבשים, אכילתם עלולה לזרז תהליך עששת, כך שמומלץ לצחצח שיניים לאחר אכילתם.

 

מה בצלחת?

 

צימוקים-
100 גרם צימוקים מכילים כ- 250 קלוריות, כ- 1.5 גרם ברזל, כ- 500 מ"ג אשלגן וכ- 5 גרם סיבים.
"הענבים, מהם עשויים הצימוקים, ובמיוחד הזנים האדומים, מכילים חומרים טבעיים הנקראים ביופלבונואידים, שהם בעלי תכונות מיוחדות" מסבירה ד"ר רז "לדוגמא, בקליפת הענבים נמצא ביופלבונואיד קוורצטין, המסוגל לאזן את רמת הכולסטרול בדם, לשפר את זרימת הדם, לסייע במניעת מחלות לב והוא אף בעל תכונות אנטי סרטניות. יש סיבה לחשוב שגם הצימוקים מכילים כמות מסוימת של קוורצטין, אך תכולתו לא נבדקה בהם".

 

תמרים-
12 תמרים מכילים כ- 275 קלוריות, 650 מ"ג אשלגן ו-2 גרם סיבים.
"תמרים מהווים מקור מצוין לאשלגן, לברזל, לסידן ולסיבים תזונתיים" מסבירה ד"ר רז שמציינת גם כי תמרים מכילים את החומר טיראמין, העלול לגרום לכאבי ראש באנשים רגישים.

 

תאנים-
חמש תאנים יבשות מכילות כ- 260 קלוריות, 5 גרם סיבים, וכ-750 מ"ג אשלגן.
"למרות הערך הקלורי הגבוה שלהן, התאנים מהוות מקור טוב למגנזיום, לאשלגן, לסידן, לברזל ולסיבים" מסבירה ד"ר רז "תכולה גבוהה של סיבים, מקנה לתאנים השפעה משלשלת, כך שהן מהוות מזון טוב לסובלים מעצירות, אך מצד שני עלולות לגרום לשלשולים בקרב אנשים רגישים".

 

שזיפים יבשים-
שזיפים יבשים מכילים ריכוז גבוה של סוכר: 5 שזיפים יבשים מכילים כ- 115 קלוריות.
"שזיפים יבשים מהווים מקור עשיר בבטא קרוטן, ברזל ואשלגן. הם מכילים גם מגנזיום, זרחן וויטמינים מקבוצה B" אומרת ד"ר רז שמוסיפה כי שזיפים יבשים ידועים כמועילים לעצירות, וזאת עקב תכולת הסיבים ונוכחות חומרי איסטין, בעלי השפעה משלשלת.

 

פיצוחים-
"פיצוחים מכילים 45 קלוריות בשלושה אגוזי פקאן, בשלושה אגוזי מלך או בשתי כפות של גרעיני חמניות, אבטיח ודלעת" מפרטת בן אהרון "מומלץ לא להגזים באכילת פיצוחים כדי למנוע עלייה במשקל".

 

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה

 

בפירות היבשים תכולה גבוהה של אשלגן. לכן, חולים עם אי ספיקת כליות וחולים עם נטיה להיפרקלמיה (רמות אשלגן גבוהות), למשל כאלו הנוטלים תרופות מקבוצת מעכבי ACE או ARB, צריכים להימנע מאכילת כמויות גדולות (אם בכלל) של פירות יבשים