מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותפעילות גופנית מורידה סיכון לאוטמים שקטים

פעילות גופנית מורידה סיכון לאוטמים שקטים

מחקר מצא כי קיימים פחות שינויים איסכמיים בהדמיית מוח של אנשים העוסקים בפעילות גופנית


בקרב אנשים שעסקו בפעילות גופנית באינטנסיביות בינונית עד גבוהה הסיכון לאוטם שקט היה נמוך ב- 40% (צילום: panthermedia)
בקרב אנשים שעסקו בפעילות גופנית באינטנסיביות בינונית עד גבוהה הסיכון לאוטם שקט היה נמוך ב- 40% (צילום: panthermedia)

 

פעילות גופנית סדירה מפחיתה את הסיכון לאוטמים שקטים במוח. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology.

 

למרות ששבץ מוחי כרוך בדרך כלל בתסמינים קלינים מרשימים המופיעים באופן חד ופתאומי כגון חולשת פלג גוף, הפרעות שפה, ראיה, תחושה והפרעות אחרות, יתכנו גם אוטמים ללא תסמינים - כלומר שקטים. אוטמים שקטים הינם ממצאים המתגלים באופן אקראי בבדיקות הדמיה ללא כל ביטוי קליני. למרות העדר התסמינים, אוטמים שקטים נקשרו לירידה קוגנטיבית (שיטיון), להפרעות הליכה ונפילות וכן לסיכון מוגבר לשבץ תסמיני.

 

מחקר חדש ביקש לבדוק את ההשפעה של פעילת גופנית סדירה על הסיכון להופעת אוטמים שקטים בבדיקת MRI מוח. המחקר, שנערך על-ידי חוקרים מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק ואוניברסיטת מיאמי כלל למעלה מ- 1,200 משתתפים ללא עבר של שבץ, רובם בשנות השישים לחייהם. כל המשתתפים דורגו מבחינת רמת הפעילות הגופנית הסדירה שהם מבצעים. לאחר כשש שנים של מעקב, כל המשתתפים עברו בדיקת MRI.

 

בבדיקות הודגם כי 16% מהמשתתפים עברו אוטמים שקטים, כלומר נמצאו בהדמיה ממצאים המעידים על אוטם מוחי, אולם ללא כל סימנים חיצוניים לאירוע. לאחר שהחוקרים ניתחו את רמות הפעילות היומית נמצא כי משתתפים שהוגדרו כעוסקים בפעילות גופנית באינטנסיביות בינונית עד גבוהה היו בעלי סיכון נמוך בארבעים אחוז לאוטם שקט, גם לאחר שקלול גורמי סיכון מובהקים אחרים כגון יתר לחץ דם או יתר שומנים בדם. לעומת זאת, פעילות גופנית מתונה כגון משחק גולף או הליכה לא נמצאה כמורידה סיכון לאוטמים שקטים.

 

ההמלצות של אגודת הלב האמריקאית כוללות ביצוע 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית ברמת אינטנסיביות בינונית כגון הליכה מהירה, שחיה וכדומה או לחילופין 75 דקות שבועיות של פעילות אינטנסיבית.

 

 

Willey, J. Neurology, online, June 8, 2011

 

תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל