מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותפעילות גופנית מפחיתה סיכון לסרטן המעי הגס

פעילות גופנית מפחיתה סיכון לסרטן המעי הגס

לקראת חודש המודעות לסרטן המעי הגס: מחקרים חדשים מראים כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון למחלה


פעילות גופנית נחשבת כבטוחה וישימה ומומלצת בכל השלבים של המחלה (צילום: Shutterstock)
פעילות גופנית נחשבת כבטוחה וישימה ומומלצת בכל השלבים של המחלה (צילום: Shutterstock)

 

מחקרים בעבר הראו כי פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. לאחרונה נוספו מחקרים חדשים המאששים קביעה זו ומראים כי פעילות גופנית גם משפרת הישרדות חולים שכבר אובחנו. לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס שיצוין במהלך חודש מרץ בעולם, האגודה למלחמה בסרטן אספה את העדויות החדשות.

 

מנתוני הרישום הלאומי לסרטן במשרד הבריאות לשנת 2012, הסיכון המצטבר לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת במהלך החיים בקרב גברים יהודים הוא 7.4%, בגברים ערבים 5.7%, בקרב נשים יהודיות 5.4% ובנשים ערביות 4.8%.

 

במחקר אוסטרלי שפורסם בכתב העת Cancer Causes & control בדצמבר 2011, עקבו בשנים 2005-2007 אחר 870 חולי סרטן המעי הגס ו – 996 נבדקים בריאים. החוקרים בדקו את הקשר בין רמת הפעילות הגופנית, הגילאים בהם הפעילות הגופנית בוצעה והסיכון לחלות בסרטן המעי הגס לסוגיו השונים.

 

נמצא כי נשים וגברים אשר ביצעו פעילות גופנית בעצימות גבוהה אחרי גיל 51 הפחיתו את הסיכון שלהם לחלות בסרטן המעי הגס בצד השמאלי. אם פעילות גופנית בעצימות גבוהה בוצעה על ידי נשים בין השנים 19-34 לחייהן פחת הסיכון שלהן לחלות במעי הגס השמאלי. אם גברים ביצעו פעילות גופנית בעצימות גבוהה בשנים 35-50 בחייהם פחת הסיכון לסרטן המעי השמאלי וגם לסרטן הרקטום.

 

בנוסף, נמצא כי נשים וגברים אשר ביצעו פעילות גופנית בעצימות גבוהה באופן עקבי במהלך כל חייהם הבוגרים, הפחיתו את הסיכון שלהם לחלות בסרטן המעי בצד השמאלי ובקרב גברים גם בסרטן הרקטום.

 

החוקרים מצאו כי הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס הימני (proximal colon cancer) לא היה קשור כלל לרמת הפעילות הגופנית שבוצעה וכי פעילות גופנית בעצימות נמוכה לא הפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי.

 

החוקרים הסיקו כי פעילות גופנית בעצימות גבוהה מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס בצד השמאלי ובקרב גברים גם בסרטן הרקטום.

 

במאמר יפני שהתפרסם בכתב העת Japanese Journal of Clinical Oncology בינואר 2012, נסרקו המחקרים שעסקו בקשר בין פעילות גופנית וסרטן המעי הגס ביפן. נמצא כי פעילות גופנית אכן מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. באופן ספציפי יותר, נמצא כי בעוד שלגבי סרטן המעי מובהקות הקשר גבוהה, לגבי סרטן הרקטום רמת ההוכחה עדיין נמוכה ונדרשים מחקרים נוספים.

 

במחקר שבוצע בגרמניה ופורסם בכתב העת הגרמני BGG בינואר 2012, נמצא כי פעילות גופנית קבועה (30-60 דקות ביום ברמת עצימות בינונית עד גבוהה), מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

 

פעילות גופנית, היום יותר מתמיד, צוברת חשיבות גם בתהליך ההתמודדות עם מחלת הסרטן ונחשבת כבטוחה וישימה ואף מומלצת בכל השלבים של המחלה. המחקרים הראו כי עייפות, בעיות בשינה ודיכאון אשר לעיתים מגבילים את איכות החיים של המטופל, יכולים להיות מופחתים עקב ביצוע פעילות גופנית.

 

 

חוברת מידע בנושא מניעה וגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס בשפות ניתן לקבל ללא תשלום בפניה לטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן 1-800-599-995 .

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה