מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותפרפקציוניזם בשלבים שונים של הפרעת אכילה

פרפקציוניזם בשלבים שונים של הפרעת אכילה

מחקר חדש מראה כי בהחלמה מלאה מהפרעת אכילה יש ירידה ברמת הפרפקציוניזם שמאפיינת אנשים הסובלים מהפרעה זאת. לעומת זאת בהחלמה חלקית יש עדיין רמות גבוהות של פרפקציוניזם כמו בהפרעה פעילה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

פרפקציוניזם קשור להפרעות אכילה. למעשה, פרפקציוניזם שקשור בגוף מרומז באחד מהקריטריונים לקיומה של הפרעת אכילה מסוג בולמיה או אנורקסיה, שהוא – הערכה עצמית נקבעת יתר על המידה בהתבסס על משקל ומראה [מושלמים].


באופן מחקרי יש עדויות לכך שפרפקציוניזם הינו גבוה בקרב אלה אשר סובלים מהפרעות אכילה בהשוואה לקבוצת ביקורת של אנשים בריאים. פרפקציוניזם נמצא כגורם סיכון לסימפטומים בולימיים וגורם מנבא לאנורקסיה. כך שפרפקציוניזם משחק תפקיד באתיולוגיה, בשימור ובטיפול של הפרעות אכילה.

 

אבל מה קורה לפרפקציוניזם כאשר אדם מחלים מהפרעת אכילה? הפרפקציוניזם פוחת או נשאר גבוה וגורם לסכנה של נסיגה?


סקירת ספרות בנושא מסכמת שאנשים שמחלימים מהפרעת אכילה שומרים על רמות גבוהות של פרפקציוניזם. תוצאות של מחקרים תומכות בכך שפרפקציוניזם זה לא מצב זמני שקשור בשלב הפעיל של הפרעת האכילה, ושיש לפרפקציוניזם תפקיד כגורם סיכון ל"צלקת".

 

המחקר הנוכחי משווה שלבים שונים של הפרעת אכילה ומימדים וביטויים שונים של פרפקציוניזם.
במחקר הנוכחי החלמה מהפרעת אכילה מוגדרת ע"י שימוש במדדים פיזיים, התנהגותיים ופסיכולוגיים. כמו כן נעשתה אבחנה בין החלמה מלאה להחלמה חלקית. שתי קבוצות אלה הושוו לקבוצה של אנשים שכרגע מאובחנים כסובלים מהפרעת אכילה פעילה ומול קבוצת ביקורת של אנשים בריאים. הקבוצות הושוו על מגוון המשגות של פרפקציוניזם, כולל מדדים של אישיות פרפקציוניסטית, סגנון הצגה – עצמית פרפקציוניסטי ומחשבה/קוגניציה פרפקציוניסטית.

 

ההשערה של המחקר הייתה שכאשר מגדירים החלמה באופן כזה ספציפי, לאנשים בהחלמה מלאה יהיו רמות נמוכות יותר של פרפקציוניזם בהשוואה לקבוצת החולים עם הפרעה פעילה, ושלקבוצת ההחלמה החלקית יהיו רמות זהות לקבוצת ההפרעה הפעילה.

 

במחקר השתתפו נשים צעירות: 53 מאובחנות כסובלות מהפרעת אכילה פעילה, 15 אשר מוגדרות בהחלמה חלקית, 20 בהחלמה מלאה וקבוצת ביקורת של 67 נבדקים בריאים. המשתתפים מלאו שאלוני הערכה של תכונות פרפקציוניסטיות (הצבת סטנדרטים גבוהים במיוחד עבור עצמי והרגשה שגם האחרים מצפים למושלמות ממני), של פרפקציוניזם שקשור לסגנון הצגה עצמית (ניסיון להציג את עצמי כחסר פגמים בפני אחרים) ושל תדירות המחשבות הפרפקציוניסטיות. כמו כן הם עברו ראיון אבחוני כדי לקבוע את השלב של הפרעת האכילה בו הן נמצאות.

 

תוצאות המחקר הראו דפוס יציב שבו הנבדקות שהיו בקבוצת ההחלמה המלאה וקבוצת הביקורת היו בעלות רמות זהות של פרפקציוניזם, שהיו נמוכות בצורה משמעותית מהפרפקציוניזם של קבוצת ההחלמה החלקית ושל המטופלות עם הפרעה פעילה.

 

אם כך המחקר מראה תוצאות הפוכות למחקרים קודמים שעסקו בנושא, ועל כן מדגיש את החשיבות של הגדרה מדויקת של החלמה ושל המימדים של פרפקציוניזם בהפרעות אכילה. כלומר, כאשר החלמה מוגדרת בדרך שמבטיחה החלמה פיזית, התנהגותית ופסיכולוגית, כפי שנעשה במחקר הנוכחי, מתקבל דפוס ממצאים שונה ממחקרים קודמים.


ייתכן ומטופלות בהחלמה מלאה חוות ירידה/הפחתה בפרפקציוניזם לאורך זמן אשר מאפשרת השגה של מצב החלמה יותר כוללני ומלא. מתוך פרספקטיבה זאת, טיפול וחוויות אשר עוזרים להפחית פרפקציוניזם הינם המפתח ליכולת להשיג החלמה מלאה.

 

תרגמה וערכה מיכל אפק

 

מתוך: 
Perfectionism Across Stages of Recovery from Eating Disorders

 International journal of eating disorders, 2010, 43(2), 139-148