מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותקונפליקטים בין-אישיים הם חזאים ליל"ד ממוסך

קונפליקטים בין-אישיים הם חזאים ליל"ד ממוסך

קונפליקטים בין-אישיים הם חזאים ליל"ד ממוסך


מטרת המחקר האמריקאי היתה לבדוק את הקשר בין קונפליקטים בין-אישיים לבין יל"ד ממוסך בקהילה עירונית.

 

במחקר נכללו 240 אנשים (שחורים או ממוצא לטיני, ללא טיפול, בגיל ממוצע של 36 מהם 63% נשים) עם ערכי לחץ דם סיסטולי שווים או מתחת ל – 120 ממ"כ (ממוצע של 3 מדידות). בוצע רישום ביומן אלקטרוני לניקוד הקונפליקטים הבין-אישיים (כמו תחושה שטופלו בצורה לא הוגנת או תחושה לא טובה במגעים חברתיים) בסולם של 1-100.

 

כל המשתתפים נבדקו ע"י מכשיר לניטור לחץ דם אמבולטורי במשך 24 שעות,  והוגדרו כסובלים מיל"ד ממוסך אם ערכי לחץ הדם היו שווים או מעל 135 ממ"כ בלחץ הסיסטולי או שווים או מעל 85 ממ"כ בלחץ הדיאסטולי.

 

21% נמצאו כסובלים מיל"ד ממוסך בצורה ניכרת עם שיעור גבוה יותר בקרב גברים. ניקוד תחושת הקונפליקטים הבין אישיים של מעל 30 היה חזאי מובהק ועצמאי ליל"ד ממוסך לאחר עיבוד ברגרסיה לוגיסטית.

Schoenthaler AM, Schwartz J, Cassells A, et al. Daily interpersonal conflict predicts masked hypertension in an urban sample. Am J Hypertens. 2010 Jul 8. [Epub ahead of print].
 


יל"ד ממוסך מוגדר כלחץ דם תקין במדידה במרפאה לעומת ערכים גבוהים בניטור אמבולטורי או במדידות ביתיות. לפי נתונים שונים שכיחותו נעה בין 9-23% (ממוצע 10%) והוא נחשב כטרום יל"ד כרוני וקשור בדרגות שונות של תמותה ותחלואה כלילית בדומה לסיכון בחולי יל"ד ממושך.

 

קשה לאבחן יל"ד ממוסך היות והרופא שמוצא לחץ דם תקין במדידה במרפאה לא יפנה מטופל זה לניטור אמבולטורי או ימליץ על קניית מכשיר למדידת לחץ הדם בבית. במחקרים השונים נמצאו מספר גורמי סיכון ליל"ד ממוסך כמו גיל צעיר, גברים, שמנים, אורח חיים בלתי תקין, סוכרת ומחלה כלילית.

 

הממצאים במחקר הנוכחי מוסיפים לנו עוד גורם סיכון ליל"ד ממוסך – חשיפה לאירועי עקה (stress) במגעים היום-יומיים עם בני אדם אחרים כמו בעבודה, בשירותים השונים, עם שכנים וכו'. אין ספק ששיעור של 21% של יל"ד ממוסך באוכלוסייה שנבדקה הוא גבוה וניתן אולי להסבר בגלל מוצאם ה"נחות" אם כי ניתן בהחלט לסמוך על הניקוד שנתנו היות ו – 81% מהם סיימו תיכון כאשר מתוכם רבים היו גם עם השכלה על-תיכונית.

 

הממצא חשוב מאד לרופאי המשפחה שאמונים על התייחסות להשפעות נפשיות-חברתיות של מטופליהם וחשוב שיהיו מודעים לממצא במחקר זה. המעבר למדידות ביתיות יכול לעזור באיבחון יל"ד ממוסך בעיקר באותם חולים שחשופים למצוקות הנפשיות בחיי היום יום.
 

מתוך אתר החברה הישראלית ליל"ד

http://www.ish.org.il/aug2010.asp