מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותקוצב מוחי לטיפול באנורקסיה חמורה

קוצב מוחי לטיפול באנורקסיה חמורה

מחקר מראה שגירוי מוחי עמוק המועבר באופן קבוע באמצעות קוצב, עשוי לסייע לסובלים מאנורקסיה קשה


מוצא אחרון לאנשים עם אנורקסיה קשה (צילום: Shutterstock)
מוצא אחרון לאנשים עם אנורקסיה קשה (צילום: Shutterstock)

האם העברת זרמים חשמליים למוח תסייע לטיפול במקרים קשים של אנורקסיה? מחקר קנדי קטן מצא כי שלוש נשים עם אנורקסיה נרבוזה חמורה הצליחו לעלות במשקל ולשפר את איכות חייהן, לאחר שעברו את הפרוצדורה במסגרתה הושתלו בהן אלקטרודות שמעבירות זרמים עמוק למוח.

 

גירוי מוחי עמוק המועבר באמצעות אלקטרודות שימש לטיפול במספר הפרעות ומצבים גופניים אחרים - בהם פרקינסון ודיכאון - עם תוצאות מעודדות. זוהי הפעם הראשונה בה חוקרים השתילו את המכשיר במוחם של אנשים עם אנורקסיה.

 

מטרתו העיקרית של הניסוי שתוצאותיו פורסמו בכתב העת היוקרתי Lancet, הייתה לבדוק אם הפרוצדורה בטוחה לאנשים עם אנורקסיה חמורה.

 

המחקר נערך על 6 נשים עם אנורקסיה קשה וממושכת, בגילאי 24-57, שעברו כבר את כל הטיפולים הקונוונציונאליים ללא הצלחה.

 

החוקרים בחרו להשתיל את האלקטרודות באזור במוח האחראי על מצב הרוח, הדיכאון והחרדה. ההשתלה נעשתה בניתוח תחת הרדמה מקומית ואחריה החוקרים הפעילו את המכשיר, שהעביר גירוי חשמלי מתמשך במהלך תשעת חודשי המחקר.

 

שלושה חודשים לאחר הפרוצדורה, 5 מטופלות הפסיקו לרדת במשקל או העלו במשקל. לאחר תשעת חודשי המחקר, 3 מהנשים העלו במשקל והכי חשוב - הצליחו לשמור על המשקל החדש.

 

הגירוי החשמלי העמוק נקשר לשיפור במצב הרוח, בחרדה, באובססיה ובדחפים הקשורים לאנורקסיה בארבע מהנבדקות. שינויים אלה התאימו לשינויים שנצפו בסריקות מוח של הנשים. איכות החיים השתפרה אצל 3 מהנבדקות.

 

הפרוצדורה לא הייתה נטולת תופעות לוואי. אחת המשתתפות עברה התקף פרכוסים שבועיים לאחר השתלת המכשיר, כאשר לא ברור אם ההתקף נגרם ממצבה הבריאותי שנבע מהמחלה או מהקוצב, ואחרת סבלה מהתקף פאניקה במהלך הניתוח להחדרת המכשיר. תופעות לוואי אחרות כללו כאב ובחילות.

 

החוקרים מזהירים כי הפרוצדורה לא מיועדת לכל אחד ומהווה מוצא אחרון לאנשים עם אנורקסיה קשה לטיפול, שחייהם בסכנה.

 

כעת נדרשים ניסויים גדולים הרבה יותר כדי לאשר שהגישה אכן עובדת ולבדוק עד כמה היא יעילה.

 

 

The Lancet, Early Online Publication, 7 March 2013