מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותשבץ מוח עלול להוביל למאניה

שבץ מוח עלול להוביל למאניה

מאניה עלולה להיות סיבוך נפשי מאוחר של שבץ


החולה האופייני הסובל ממאניה לאחר שבץ הינו גבר ללא היסטוריה של הפרעות נפש (צילום: panthermedia)
החולה האופייני הסובל ממאניה לאחר שבץ הינו גבר ללא היסטוריה של הפרעות נפש (צילום: panthermedia)

 

דיכאון מהווה סיבוך שכיח ביותר של שבץ מוח, אולם מתברר כי גם מאניה עלולה להיות סיבוך מאוחר של שבץ. סקירה של הספרות שפורסמה בגיליון האחרון של הירחון הרפואי המוביל cerebrovascular disease בחנה את מאפייני התופעה.

 

מאניה הינה הפרעה פסיכיאטרית הכוללת מצב רוח מרומם, דיבור שוטף, מחשבות גדלות, חוסר שינה, חוסר שקט ועודף מרץ. אנשים בהתקף מאניה נוטים לקחת על עצמם סיכונים לא ריאלים והם משוחררים מעכבות כלכליות או מיניות. כך למשל לעיתים החולה בהתקף מאניה עלול לבזבז סכומי כסף גדולים העשויים להשאירו בתום ההתקף חסר כל.

 

מאניה מופיעה לרוב כחלק מהתמונה הקלינית של הפרעה דו-קוטבית (מאניה-דפרסיה), חולים אלו סובלים לסירוגין מהתקפי מאניה ודיכאון קשה.

 

סקירת הספרות החדשה כללה עשרות מאמרים שבדקו את שכיחות התופעה של מאניה בחולי שבץ ואת אופייה הקליני. מהסקירה עולה כי החולה האופייני הסובל ממאניה לאחר שבץ הינו גבר, ללא היסטוריה אישית או משפחתית של הפרעות נפשיות, הסובל לפחות מגורם סיכון וסקולרי אחד ולאחר אוטם שעירב את החצידור הימני של המוח. הסימן הראשון השכיח ביותר בקרב האוכלוסייה שנחקרה היה מצב רוח מרומם. סימפטומים נפוצים אחרים הם עליה בקצב או בכמות הדיבור ונדודי שינה.

 

מהסקירה עולה כי יש לחשוד במאניה שלאחר שבץ בכל חולה המראה סימני מאניה המלווה גם בחוסר נוירולוגי מוקדי, כגון חולשת פלג גוף, והוא מבוגר ביחס לחולי המאניה הראשונית.

 

החוקרים מציינים כי יש צורך במחקרים נוספים על מנת לזהות את הבסיס הפתולוגי והאנטומי למאניה לאחר שבץ.

 

 

Cerebrovasc Dis 2011;32:11-21

 

תרגום ועריכה: ד"ר איתן אוריאל