מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.
כמוניהפרעות אכילהחדשותשינוי מחשבות כמפתח לשיפור הדיכאון

שינוי מחשבות כמפתח לשיפור הדיכאון

מחקר חדש מצא שמטופלים אשר סובלים מדיכאון בינוני עד קשה מגיבים טוב יותר לטיפול קוגניטיבי עם דגש על שינוי בחשיבה.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תוצאות המחקר החדש מראות שהתמקדות בטכניקות קוגניטיביות, לפחות בתחילת הטיפול, הינה יעילה יותר עבור מטופלים הסובלים מדיכאון, מכיוון שהיא עוזרת להם לשבור דפוסי חשיבה שליליים ולהתבונן באופן מציאותי יותר על אירועי חיים.

 

המחקר מצא שהתמקדות בשינוי התנהגות, כגון קביעת פעילות כלשהי על מנת לצאת מהבית, לא הביאה לשינוי בסימפטומים של הדיכאון.

 

גישות התנהגותיות זכו להרבה פופולאריות לאחרונה, אבל במקרה של דיכאון דווקא האסטרטגיות הקוגניטיביות הן שעזרו למטופלים להשתפר במהלך השבועות הראשונים של טיפול מסוג CBT.

 

במחקר השתתפו 60 נבדקים אשר קיבלו אבחנה של דיכאון מאג'ורי וטופלו באחד משני מרכזי טיפול אוניברסיטאים. המטופלים טופלו אצל אחד מחמישה מטפלים שנבחרו, וכולם נתנו את הסכמתם שהפגישות עימם יצולמו בוידאו.
בשלב הבא שני צופים מיומנים צפו בארבע פגישות ראשונות של כל מטופל. הצופים דרגו מספר פרמטרים, כגון את המידה בה המטפל נשען על שיטות קוגניטיביות, לעומת שיטות התנהגותיות, ועוד אספקטים אחרים של הפגישות.
במקביל, בסוף כל פגישה המטופל מילא שאלון לציינון והערכת רמת הדיכאון שהוא חש.

 

החוקרים בחנו את הקשר בין סוג הטכניקה שהמטפל השתמש בה לבין השיפור בדיכאון של המטופל כפי שהוא דיווח מפגישה לפגישה.

 

המחקר התמקד בשבועות הראשונים של הטיפול בגלל שמחקרים קודמים הציעו שזהו השלב בו יש את השיפור המשמעותי ביותר בדיכאון.

 

התוצאות הראו שחל שיפור משמעותי כאשר המטפל השתמש בטכניקות קוגניטיביות, ושלא חל שינוי כאשר המטפל התמקד בטכניקות התנהגותיות.

 

גורמים נוספים השפיעו על השיפור שחל כגון מידת שיתוף הפעולה בין המטפל למטופל בתכנון הטיפול, מעורבות גדולה יותר של המטופל בתכנון ובתהליך הטיפולי ופתיחות גדולה יותר של המטופל להצעות של המטפל. במילים אחרות, אם המטופל מחוייב באופן מלא לתהליך הטיפולי הנתונים של המחקר מראים שהוא יהנה מתועלת גדולה יותר.

 

בימים אלה נערך מחקר המשך אשר מנסה להבין את טבעו של השינוי הקוגניטיבי וכיצד הוא משפיע על השיפור במצב המטופל. במחקר ההמשך מנסים להבין האם טיפול קוגניטיבי גורם לשינוי בדימוי העצמי ובאופן בו אנשים תופסים את עצמם או האם הטיפול הקוגניטיבי מלמד אותם מיומנויות שרק ע"י אימון חוזר ומתמשך הוא יביא לשינוי של ממש.

 

 Behav Res Ther. 2010 Mar 17. Epub ahead of print

 

 

תרגמה וערכה: מיכל אפק